Teknolojinin gelişmesiyle birlikte kompozit dolguların yapısı sağlamlaştırılmıştır. Çürük temizlendikten sonra geriye kalan diş dokusuna kimyasal olarak bağlanarak diş kırılmalarına karşı daha dayanıklı olmasını sağlar.
Kompozit Dolgu Ne Kadar Dayanır?
Uygulama yöntemine, kullanılan malzemeye, hastanın beslenme alışkanlığına ve ağız hijyenine göre değişiklik gösterir. Genellikle 10 ila 15 yıl bazen daha fazla ağızda kalabilmektedir.
Kompozit Dolgulu Dişler Özel Bakım Gerektirir mi?
Dolgulu dişler özel bakım gerektirmez. Sağlıklı ağız hijyeni uygulamalarını takip etmeniz yeterli. Günde en az iki kez dişlerinizi fırçalayın, günde en az bir kez diş ipi kullanın ve düzenli profesyonel kontroller ile temizlik işlemleri için diş hekiminizi ziyaret edin.
Dolgu malzemesi kırılabileceğinden, tırnak ısırma gibi alışkanlıklardan kaçınmak önemlidir; kalemler, buzlar veya diğer sert gıda maddelerini çiğnemeyin veya dolgulu dişlerinizi açacak olarak kullanmayın. Dolgulu bir dişte keskin bir kenar olduğunu fark ederseniz veya ısırdığınızda dişiniz tuhaf hissettiriyorsa, diş hekiminizi arayın.
Kompozit dolgunun dayanıklılık süresini artırmak için neler yapmak gerekir?
Dolgu yapılırken ve sonrası için hekiminizin tüm önerilerine eksiksiz uymanız gerekir. Bu sayede daha uzun süre kullanabileceğiniz bir dolgu ve daha sağlıklı bir tedavi süreci elde edilebilir. Beyaz dolgu olarak da bilinen kompozit dolgular diş rengine yakın olmasıyla tercih edilir. İyi uygulanan bir kompozit dolguyu normal diş yapısından ayırt etmek zordur. Günümüze gelinceye kadar yapısı gelişen ve daha sağlam dişe tutunabilen kompozitler uzun kullanım ömrüyle de ön plana çıkmaktadır. Dolgu tedavisi sonrası aşağıdaki konulara dikkat etmeniz dolgunun ömrü ve sağlıklı tutunması açısından önemlidir:
- Eğer diş uyuşturulmuş ise; uyuşukluk hissi geçene kadar, bölgeyi koruyun ve yemek yemeyin.
- Sonrasında yaklaşık 7 gün dişte hassasiyet meydana gelebilir.
- Yükseklik varsa vakit kaybetmeden hekiminize geri başvurun.
- Alışma süresi tamamlanana kadar dolgu bölgesinin dikkatli kullanın.
- Ekstra hissedeceğiniz bir ağrı ve problemde vakit kaybetmeden hekiminize danışınız.
Çok ilginç