Propolis Nedir ve Ne Kadar Dayanır?
Bal arısı tarafından bitkilerden, özellikle çiçekler ve yaprak tomurcuklarından toplanan çeşitli miktarlarda balmumu ve reçinelerin bir karışımıdır. Arıların yiyecek aramalarında gözlemlenmesi zor olduğundan, reçinelerin kesin kaynakları genellikle bilinmemektedir. Arıların çiçek ve yaprak tomurcuklarının koruyucu reçinelerini alt çeneleriyle kazıdıkları ve daha sonra arka ayaklarındaki polen topakları gibi kovana taşıdıkları gözlenmiştir. Reçinelerin toplanması ve modellenmesi sürecinde, bazı tükürük ve arıların diğer salgıları ve balmumu ile karıştırıldığı varsayılabilir. Propolis ve propolis katkılı ürünlerin etkisi, propolis ekstraktının kalitesine öncelikle de flavanoid konsantrasyonuna bağlıdır. Propolisler arasında bitkisel kaynağı ve çeşidi ile ekstraksiyon metodları propolis kaliteleri arasında 10, hatta 20 kat fark göstermesine sebep olur.karanlıkta, tercihen 100C-120C'nin altında ve doğrudan ısıdan ve gün ışığından uzakta hava geçirmez
kaplarda saklanmalıdır. Benzer nedenlerden dolayı, kovandaki çok eski propolis daha taze propolis ile karıştırılmamalıdır. 12 aylık uygun depolama süresi boyunca propolis antibakteriyel aktivitelerini çok az kaybeder veya hiç kaybetmez. Alkol ekstreleri daha da uzun süre saklanabilir.
Ekstraktların liyofilizasyonu (dondurarak kurutma), antibakteriyel özellikleri koruyan bir yöntem
olarak tanımlanmıştır, ancak bu tür malzemelerin uzun süreli depolanmasının etkileri hakkında hiçbir
araştırma yapılmamıştır. Bu yöntem daha büyük ölçekli kullanım ve bazı formülasyonlar için önem
kazanabilir, ancak propolisin sinerjistik özelliklerinin bir kısmının liyofilizasyon ( dondurma ) sırasında kaybolması mümkündür.
Propolis içeren ürünlerin raf ömrü büyük ölçüde bileşimlerine bağlıdır ve her vaka için ayrı belirlenmelidir. Bir ürünün diğer bileşenleri ayrışmaya ne kadar duyarlı olursa, o ürünün raf ömrü o kadar kısa olacaktır. Yapay veya doğal ve geleneksel içeriklerin, koruyucuların ve genişletilmiş pazarlar için daha büyük üretimin seçiminde gerekli olan uzlaşmaların nedeni budur. Bununla birlikte, propolis ve ekstraktları, antioksidan ve antimikrobiyal aktiviteleri nedeniyle hafif bir koruyucu olarak işlev görür ve bu nedenle bazı ürünlerin raf ömrünü uzatabilir.
Propolisin Tarihçesi: Propolis insanoğlu tarafından binlerce yıldır kullanılmaktadır. Günümüzde ise artan bir populerlik kazanmıştır. Arılar propolisi milyonlarca, insanlarsa binlerce yıldır kullanmaktadır. Arılar ve insanoğlu propolisi yararlı ve faydalı bulmaktadır. İnsanlık için bu reçinemsi yapının keşfedilen yararları henüz çok az kalmaktadır. Propolis geçmiş dönemlerden beri çeşitli amaçlarda özellikle tıpta kullanılmaktadır. Eski yunan yazıtları bu maddeyi iltihaplanan yaralar ve çürükler için kür olarak tanımlarken Roma'da yara üzerine konulan lapa benzeri karışımın yapımında pratisyenler tarafından kullanılmaktadır. İbranice eski vasiyetnamelerde tzori olarak geçmektedir ve terapetik özellikleri ile anılmaktadır. Avrupa'daki 12 yy kayıtları propolisin medikal preparatlarının ağız ve yara enfeksiyonlarının tedavisi ve diş sağlığı için kullanımından bahseder.