Zeytinyağı Ne Kadar Dayanır?

Zeytinyağı temel olarak taze sıkılmış meyve suyudur. Zeytinyağı, bozulabilir ve bu da şarabın aksine, zeytinyağının zamanla daha iyi hale gelmediği anlamına gelir. Ne kadar taze olursa, tadı o kadar iyi ve sağlığınız için o kadar faydalı olacaktır! Düzenli olarak tüketmek sağlığınız için son derece faydalıdır.

zeytinyağı ne kadar dayanır

Zeytinyağı ne kadar süre dayanır? Ambalajı açılmış olsun, yada açılmamış olsun. Zeytinyağını en yüksek kalitede tüketmek için, en doğru kullanım, aynı hasat yılı içerisinde tüketilmesidir.
Soğuk sıkım gibi daha yeşil zeytinyağları, yağda bulunan yüksek miktarda polifenol nedeniyle
çok olgunlaşmış zeytinlerden elde edilen zeytinyağından daha uzun süre dayanacaktır. Bir zeytinyağının lezzetinden ne kadar polifenol içerdiğini anlayabilirsiniz. Koyu renkli yada olgunlaşmış zeytinden elde edilen zeytinyağları, 6 ila 8 ay içerisinde tüketilmesi doğru olacaktır.

Tazelik konusunda fikriniz olması için en önemli konu zeytinin hasat zamanı ve sıkım zamanıdır. Eğer direk olarak üreticinin kendisinden alma şansınız yoksa. Alacağınız zeytinyağı ambalajındaki
Üretim Tarihine dikkat edin. Mümkün olacak en yakın üretim tarihi veya şişeleme tarihini tercih edin.

Zeytinyağı nasıl saklanır? Zeytinyağınızın kalitesini etkileyen dört ana unsur. zaman, ısı, ışık, oksijendir. Yukarıda belirttiğimiz gibi, taze bir zeytinyağı için, zeytinyağı hasattan sonraki bir yıl içinde tüketilmelidir. Zeytinyağınızı özel bir gün için saklamayın, hemen tadını çıkarın. İdeal depolama sıcaklığı 15-20 ° C'dir. Daha sıcak depolama sıcaklıkları zeytinyağının tadını bozacaktır.
Zeytinyağı doğrudan güneş ışığından uzak, koyu renkli bir cam şişede saklanmalıdır. Uzun süreli ışığa maruz kalma, zeytinyağınızdaki antioksidan miktarını azaltabilir ve bu da alabileceğiniz temel zeytinyağı yararlarını azaltır. Kullanmadığınızda zeytinyağı şişenizi tamamen kapalı tutun. Oksidasyon, yağ çok fazla oksijene maruz kaldığında meydana gelir. Oksijene maruz kalma bazı temel özelliklerinde önemli bir kayba neden olur. Tazeliğini korumak için kullanmadığınızda yağınızın tamamen sızdırmaz olduğundan emin olun.

Stoklama Koşulları
  • Zeytinyağını bir dolapta veya kilerde saklayın.
  • Buzdolabında saklamayın!
  • Kullanılmadığında tamamen kapalı tutun.
  • Zeytinyağını ısıya yakın veya doğrudan güneş ışığında tutmayın.
  • Hasat tarihinden itibaren bir yıl içinde tüketmeye gayret edin.

Zeytinyağının bozulduğunu nasıl anlarız? Diğer yağlar gibi, zeytinyağı da genellikle yemek için tüketilemeyecek bir şekilde bozulmaz. Tabii ki, hala yenilebilir olup olmadığını sorgulattıran herhangi bir işaret fark ederseniz, atmalısınız. Bu işaretler, contanın yakınında küf varlığını, renk değişikliğini, kıvam değişikliğini veya kötü koku gibi işaretlerdir. Belirtildiği gibi, bunların olması pek olası değildir, ancak herhangi biri olursa şişeyi atın. Gerçekleşmesi daha muhtemel olan şey, yağın kokuşmasıdır, ağır kokuya sahip zeytin yağı tüketilmemelidir.

Zeytinyağı Tarihçesi: İlk olarak Yunanistan'ın Santorini Adası'nda ortaya çıktığı düşünülmektedir. Zeytin Ağacı kuzeyde, Anadolu üzerinden Yunanistan, İtalya ve İspanya'ya; güneyde, Mısır üzerinden Kuzey Afrika'ya yayılmıştır. 16. yüzyılda Kuzey Amerika ve Latin Amerika ile birlikte Çin'e ve Japonya'ya ulaşmıştır. Gerek mitoloji ve gerekse günlük yaşamdaki yeri bakımından Akdeniz kadar hiç bir coğrafyada zeytinin tarihi izlerini takip edebilmek mümkün değildir. Örneğin, Yunanistan'da zeytinin tarihi 4000 yıl öncesine kadar uzanmaktadır.

Kur'an-ı Kerim'de de zeytinden söz ediliyor. Kur'anda bu zeytin ağacının Sina Dağı'ndan geldiği, meyvelerinden yağ elde edildiği ve bu yağın yemeklere lezzet vermek için kullanıldığı yazılıdır.

Sanırız ki hiç bir ağaç, insanlık tarafından zeytin ağacı kadar kutsi kabul edilmemiş, hiç bir ağacın üstüne bu kadar çok efsane yaratılmamıştır... Zeytin ağacının insanlık tarihindeki yerini kavraya bilmek için, bundan 39.000 yıl öncesine uzanmak gerekiyor.

Zeytin ağacına ilişkin bugün elimizdeki en eski veri, Ege Denizi'ndeki Santorini Adası'nda yapılan arkeolojik çalışmalara dayanıyor. Bu çalışmalarda 39 bin yıllık zeytin yaprağı fosilleri ortaya çıkarıldı. Kuzey Afrika'daki Sahra Bölgesi'nde gerçekleştirilen arkeolojik araştırmalarda ise Milattan Önce 12 bin yılına ait zeytin ağacı bulgularına rastlandı. Ancak ilk zeytin hasadının ne zaman ve hangi uygarlık tarafından yapıldığı bilinmiyor.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski