İnsan neye ne kadar dayanır? En çok merak edilen konu insanın açlığa ve susuzluğa ne kadar dayandığı. Bu konudaki yazılarımızı paylaşmıştık.İnsan açlığa ne kadar dayanır ve insan susuzluğa ne kadar dayanır yazılarımızı tıklayarak okuyabilirsiniz. Yine en çok merak edilen konulardan biri ise insan basınca ne kadar dayanır? Veya insan ne kadarlık bir basınca dayanabilir konusudur.
Öncelikle basınç nedir? Basınç birim alana uygulanan kuvvet birimidir. Şuan üzerimizdeki basıncı hissetmiyoruz çünkü her yerde ve her yönde eşittir. Hepiniz farketmişsinizdir yolculuk sırasında yükseklere çıktıkça kulağımızda bir boşluk hissi oluşur. Bu basınç farkından dolayı meydana gelir. Bu basınç farkına keza yüzerken de maruz kalır insan. Suya daldıkça basınç artar ve bir süre sonra insan vücudu bu basınca dayanamaz. Deniz seviyesindeki hava basıncı 1 Atmosfer olarak kabul edilir. İnsanlarda bulunan dolaşım ve solunum sistemi 1 Atmosfer basınca göre ayarlıdır. Suyun içinde basınç her 10 metrede 1 Atmosfer basıncı artmaktadır. Mesela çoğu saat üzerinde 50 metre derinliğe kadar dayanır şeklinde ibare vardır. İnsan 50 metre derinliğe daldığında su altındaki basınç 6 Atmosfere çıkar. Saatin dayandığı bu basınca insan vücudu dayanabilir mi?
Derinlere inildikçe akciğerin kapasitesi düşer ve kan basıncı artar. Bu olaylar sonucu kalp atışı hızlanır ve bilinç gitmeye başlar. Belli bir basıncın üstünde insan vücudundaki kaslar göğüs kafesini şişirecek kadar kuvvetli değildir. Derinlere inmede kritik eşik 30 metredir. Yani 4 ATM. 30 metreden daha derinlere dalacak kişilerin mutlaka tüp kullanması gerekir.
Dünya dalış rekortmenimiz Şahika Ercümen'in bir çok alanda farklı rekorlarını duymuşsunuzdur. Bu kadar çok farklı rekor duymanızın sebebi dalış alanında bir çok farklı kategorinin bulunmasıdır. bunlara paletli dalış, paletsiz dalış ve ip destekli dalış gibi örnekler verebiliriz. Tüpsüz olarak paletli ve ip destekli olarak 111 metreye kadar su altına inilebilen örnekler oldu. Bu kadar derinlere inmek için insanı dakikada 70 80 metre aşağı çeken mekanizmalar kullanılıyor ve bu yükseklikteki basınca dayanmak için özel giysiler giyiliyor. Bu özel giysi içindeki basınç artırılarak su basıncı dengelenmeye çalışılıyor. Böylece bu kadar derinlere inilebiliyor. Normalde ekipmansız olarak bir insanın vücudunun dayanabildiği maksimum basınç 4 Atmosferdir.
Bir de bu durumun tam tersi bir durum var yükseklere çıkıldıkça basıncın azalması. böyle durumlarda iki duruma insan dayanamaz. Birincisi yükseklere çıkıldıkça basıncın azalmaya başlamasıyla birlikte havadaki oksijeninde azalması, ikincisi ise yine yükseklere çıkıldıkça kan basıncının atmosfer basıncından yüksek hala gelmesi. 1 Atmosfer basıncında hava yüzde 21 oksijen içerir. Bu oran yüzde 11'e düşerse anoksiden ölürüz. Fazla oksijen de ciğerlerde iltihaplanmaya yol açarak birkaç gün içinde ölüme yol açar.
Havadaki basınç yüzde 57'nin altına indiğinde ölürüz (yani yaklaşık 4572 metrede). Fakat dağcılar daha fazlasına dayanabilir; çünkü ciğerleri zamanla alçak basınca daha dayanıklı hale gelmiştir. Yine de 7925 metreden yüksek bir yerde oksijen tüpü olmadan kimsenin hayatta kalması mümkün değildir.