Buğday çok kolay kurtlanabilen bir tahıl olduğu için doğru muhafaza edilmesi çok önemlidir. Hatta muhafaza etmeden önce bazı işlemlerden geçirmek gerekebilir. Buğday için doğru saklama koşulları oluşturmanın birkaç önemli püf noktası bulunmaktadır. Bu koşulları saklamak için uygulayacağınız teknikleri şöyle sıralayabiliriz;
Buğday Nasıl Saklanır? Buğdayı stoklarken temel mantık bakteri ve kurt oluşumunu engellemektir. Tazeliğini uzun süre muhafaza etmek için kurtlanmayı engellemek adına doğru bir saklama kabı tercih edilmelidir. Plastik kap üzerinde saklama işlemi gerçekleştirdiğiniz zaman buğday kısa sürede kurtlanma göstereceğinden bu yöntem uygun bir metot değildir. Buğdayı buzdolabı poşetlerinde maksimum 1 ay kadar muhafaza edebilirsiniz.
Buğdayınızı maksimum süre saklamak istiyorsanız cam kavanozlarda ve nem olmayan ortamlarda saklamanız gerekmektedir. Buğdayın rutubetli ve havasız bir mekanda saklanması da hızlı bir şekilde yapısının bozulmasına sebebiyet verecektir. Buğdayların saklanmasında cam kavanozlar ve rutubetsiz hava alan ortamlar en iyi saklama yöntemlerindendir.
Dışarıdan paket olarak aldığınız buğdayı hemen tüketmeye niyetiniz bulunmuyorsa eğer paketinden çıkartıp bir cam kavanozun içerisine yerleştirmelisiniz. Çuval içinde muhafaza ediyorsanız da çuvalın alt kısmına hava alan bir yükselti olan bir zemin yerleştirmeniz sizler için daha uzun süre muhafaza edilmesini sağlar. Buğdayların en iyi koşullarda saklanma durumlarında hava alıyor olması son derece kritik bir konudur.
Ambarlarda yıl içinde kullanılmak üzere muhafaza edilmiş olan buğdaylar zaman zaman bir kürek yardımıyla karıştırılarak hava alması sağlanmalıdır. Bu tarz buğdaylar açık havayla fazla temas ettiğinden dolayı kurtlanma riski bulunur. Soğuk havalarda üzerine geniş bir pamuklu bez örtüldüğünü takdirde daha uzun süre sağlıklı bir şekilde muhafaza etme ortamını oluşturmuş olabilirsiniz. Aşırı sıcak havalarda ortamın sıcaklığını stabil tutabilmek için havalandırma sistemi yardımcı olabilir.
Buğday saklanmasında en kritik noktalar hava almasını ve sıcak ve temasını engellemektir. Buğday en çok serin ve karanlık ortamlardan hoşlanır.
Buğday Derin Dondurucuda Ne Kadar Dayanır?
Buğday dondurucuda nasıl saklanır? bunu öğrenerek bu gıdayı uzun süre güvenli bir şekilde muhafaza edebilirsiniz. Buğday yemek, çorba ve salata yapımının yanı sıra bazı tatlılarda da kullanılan bir bakliyattır. Diğer bakliyatlara oranla daha az kullanıldığı için böceklenmemesi için özenli bir şekilde muhafaza edilmesi gerekmektedir. Eğer mutfağınız nemli ve sıcak ise böyle bir durumda en güvenilir yöntem buğdayı derin dondurucuya koymaktır. Buğdayı dondurucuda saklamak için ihtiyacınız olan pratik bilgiler aşağıda verilmiştir.
Buğdayı dışarıda muhafaza edecekseniz bunu cam bir kavanozda nem ve güneşten uzak, serin bir ortamda saklamanız gerekmektedir. Eğer dışarıda bakliyatın bozulacağından endişe ediyorsanız bunu dondurucuya koyabilirsiniz. Sebze ve meyveleri saklamak için en güvenilir yöntem olan dondurucu, buğday için de uygundur. Buğdayı derin dondurucuya koymadan önce bunu haşladığınız için yemek ya da çorba yapacağınız zaman buğdayı haşlamakla vakit kaybetmeden hemen yemeği yapmanız mümkün. Buğdayı derin dondurucuya koymadan önce yapmanız gereken bir ön hazırlık aşaması bulunmaktadır.
İlk olarak buğdayı ayıklayın ve bir gece önceden su dolu kaba koyun. Ertesi gün suyunu süzün ve geniş bir tencerenin içine alarak üzerini geçecek kadar su ilave edin. Buğdayı 30 dakika kadar kaynatarak yumuşamasını sağlayın. Ocağın altını söndürün ve bir süzgece alarak suyunu süzün. Haşlanmış buğdayları bir süre soğuması için bekletin.
Derin dondurucuda buğday saklamak için buzdolabı poşeti kullanırsanız bu konuda işiniz kolaylaşacaktır. Soğuyan buğdayları tek kullanımlık porsiyonlar halinde ayırın. Daha sonra bunları buzdolabı poşetlerine koyun. Poşetlerin içindeki havayı aldıktan sonra ağızlarını sıkı bir şekilde kapatın. Derin dondurucuda kuru fasulye muhafaza etmek isterseniz daha önceden paylaştığımız, kuru fasulye dondurucuda nasıl saklanır yazımıza göz atabilirsiniz.
Buzdolabı poşetlerinin üzerine tarihi yazdıktan sonra bunları derin dondurucuya koyabilirsiniz. Buğday dondurucuda kaç ay saklanır? diye merak edenler olabilir. Haşladığınız buğdayı buzdolabı poşetine anlattığımız şekilde koyarsanız ve poşetin ağzını da hava almayacak şekilde kapatırsanız buğdayı 12 ay boyunca bozulmadan muhafaza edebilirsiniz. Bu yazımızda buğday derin dondurucuda nasıl saklanır bunu anlattık. Bu pratik yöntem sayesinde ihtiyacınız olduğu zaman dondurucudan buğdayı çıkararak çorba ve yemek yapmak için kullanabilirsiniz. Dondurucudan çıkardığınız buğdayı çözdürmeden doğrudan kullanabilirsiniz.
Gelelim en önemli konuya; atalarımız buğdayı nasıl muhafaza etmiş ve yöresel olarak ne gibi yöntemler uygulamışlar. Aşağıda bazı bölgelerde buğday saklamak için başvurulan yöntemleri görebilirsiniz.
- Ambarlar (hambar) kalastan geçirmeli yapılır. Genelde kapasiteleri 10-15 tonluktur. Ev içindekiler sandık gibi ve 150 yarımlık (1,5 tonluk) olur. Ancak bunların ağızları dar olduğundan pek tercih edilmezler. Ambarlara buğday doldurulduktan sonra iki parmak kalınca yaş ceviz yaprağı konur. (Nallıhan/Ankara)
- Buğday ambara yerleştirilmeden önce böceklenmesin diye dibine deli incirin yaprakları serilir. (Bayramiç/Çanakkale)
- Ekinin iyice kurutulduktan sonra ambara konması gerekir. Bir önceki seneden buğday kalırsa, yıkanır, kurutulur sonra yeniden ambara doldurulur. Bit olmasın diye ambarlar sıcak suyla yıkanır. (Ladik/Samsun)
- Harmandan getirilen ekin önce yaygılarda serilir, kurutulur sonra akşamüzeri serinde ambarların gözlerine doldurulur. Buğday günletilmeden ambara konursa bitlenir. Ambarlara mısır ve fasulye de konabilir. Ambarlarda rutubet olmaması için hava alan tarafına tel takılır. (Pınarbaşı/Kastamonu)
Selam. Benim bir sorum olacaktı. Bizim buğday sakladığımız 4 tane silomuz var. Bu silolarda kalan buğdaylar ilk günlerindeki kilolarından toplamda daha az oluyor kaldıkdan bir kaç gün sonra. Sizce bu hal normaldirmi ? Eğer normaldirsə kaç % kilo kaybı normaldır ? Cevaplarsanız sevinirim. Teşekkürler !
Tum kuru bakliyatlarin bir nem oranı vardır. Nen oranı düştüğü için ağırlığının azalması normaldir. Bunun icin kendiniz basit bir test yapabilirsiniz. Bir kilo buğdayı mikrodalga fırına koyup düşük sıcaklıkta bir miktar ısıtıp soğutun, bunu bir kac kez tekrarlayın daha sonra aynı kaba koyarak tekrar tartin bu size bir oran verecektir.
Merhabalar..1 çuval kepekli tam buğday unu siparişi verdim.Bu unu uzun vade de saklama konusunda internette yeterli bilgiyi bulamadım.Siz bu konu hakındaki tavsiyeleriniz nelerdir?
Yûsuf dedi ki: “Yedi yıl âdetiniz üzere ekin ekeceksiniz. Yiyeceğiniz az bir miktar hariç, biçtiklerinizi başağında bırakın.” yusuf suresi 47.ayetin meali