Hamur işleri ile uğraşan kişilerin en çok merak ettiği soruların başında mayalı hamur buzdolabında saklanır mı, bozuk hamur nasıl anlaşılır, mayasız hamur nasıl saklanır, buzluktan çıkan mayalı hamur nasıl çözülür, akşam mayalı hamur sabaha kadar bekler mi, kuru mayalı hamur ne kadar bekler ve kaç gün saklanır gibi sorular geliyor. Hamur işlerimizden artan hamuru ziyan etmek istemeyen bizler için bugün bu soruların cevaplarını bir araya getirdik. İşte mayalı hamurun saklanma koşulları ile ilgili merak ettiğiniz konular;
Mayalı Hamur Akşamdan Sabaha Bekler mi?
Mayalı hamur kaç saat bekler? Mayalı veya mayasız hamurun ne kadar dayandığı bir kaç konuya göre değişir. Bunların başında yumurta kullanılıp kullanılmadığı gelir. Şimdi bu kriterleri de göz önünde bulundurarak cevapları sıralayalım.
- Eğer hamurunuzun içerisinde yumurta varsa ve yaş mayadan yaptıysanız hamur iki katına çıktıktan maksimum 2 saat sonra hemen kullanılmalıdır.
- Yaş mayayla ve yumurtasız hazırladığınız bir hamur ise mayalandıktan sonra, oda sıcaklığında (çok sıcak olmayan bir yerde) yaklaşık 3 saat kadar bekletilebilir.
- Kuru mayayla yaptığınız hamur oda sıcaklığında 4-5 saat kadar bekletilebilir.
- Mayalı hamuru hazırlarken eğer yumurta ve süt kullandıysanız mayalı hamurunuz buzdolabında ağzı kapalı bir şekilde 2 gün muhafaza edilebilir.
- Sadece un, maya, ılık su ve tuz ile hazırladıysanız hamuru buzdolabında yine ağzı kapalı bir şekilde 3 gün muhafaza edebilirsiniz.
- Maya kullanmadan mayasız olarak hazırladığınız hamurun ise buzdolabı ömrü 1 haftadır.
Tüm mayalı hamurları, ağzı kapalı bir kabın içerisine yerleştirerek buzdolabında saklamanızı öneririz. Bu hamurları bekletirken üzerinin veya kapaklarının sıkıca kapanmış olduklarından emin olun. Kullanmadan en az 2 saat önce çıkarıp oda sıcaklığına gelmelerini bekleyin. Yaş maya ile mayalama yaptıysanız riske girmemenizi öneririz. Şu bir gerçek ki yaş mayanın raf ömrü de muhafaza ömrü kadar kısa oluyor. Ama poğaça içindeki yaş maya daha bir yumuşak, toz mayalar ise soğuğa dayanıklı biraz sert bir hamura sahip oluyorlar.
Derin Dondurucuda Mayalı Hamur Nasıl Saklanır?
Derin dondurucular, mayalı hamur saklamanız için de ideal ortamı sağlar. Hamuru yoğurun ve fazla bekletmeden istediğiniz ölçülerde poşetlere bölüştürün. Hamuru yassılaştırarak daha az yer kaplamasını sağlayabilirsiniz. Elinizle biraz düzleştirdikten sonra poşetin ağzını hava almayacak şekilde sıkıca kapatın. Hamurun üzerine hazırlanma tarihini yazdığınız etiketleri yapıştırın ve bekletmeden dondurucuya kaldırın. Derin dondurucudan çıkardığınız hamur ile gözleme, pişi, poğaça vb ne isterseniz yapabilirsiniz. Hamuru kullanmak istediğinizde akşamdan çıkarmalısınız. Akşamdan çıkardığınız hamur, sabaha kadar hem çözünür hem de mayalanır.
Bozuk Hamur Nasıl Anlaşılır?
Bu konu biraz muallak bir konu. Çünkü hamur bozulur mu önce onu konuşmak gerekir. Hamur yukarıdaki verdiğimiz süreler geçtikten sonra ekşimeye başlar. Ekşimeye başlayınca da kokusu değişir. Bu hamuru kullansanız da bu ekşi koku geçmez. Hamur durduğu yerde fazlaca mayalandığı için bu ekşiyen hamuru başka hamurunuz için maya olarak kullanabilirsiniz. Eğer amacınız ekşimiz bir hamur elde etmek değilse yukarıdaki sürelerden fazla bekleyen hamuru bozulmuş sayabilirsiniz. Bunun da en belirgin göstergesi hamurda oluşan kokudur.