Sütlaç ve benzeri sütlü tatlıları 3-3 kuralına göre tüketmemiz gerekmektedir. 3-3 kuralı nedir? Bu kural bir çok tecrübeli ev hanımının bildiği, sütlü tatlıları buzdolabı dışında 3 saat, buzdolabında 3 gün muhafaza etme kuralıdır. Buzdolabında 3 günden fazla kalan sütlü tatlı veya sütlacı, iyi görünse hatta tadında bozulma olmasa dahi tüketilmesi tavsiye edilmez. Süt ve süt ürünleri besin zehirlenmesinde ilk sıralarda yer alan besin grubudur. Aman dikkat.
Peki sütlacın bozulduğunu nasıl anlarız? Konuyla ilgili bu durumu tecrübe etmiş kişilere kulak vermek istedik. Konuyla ilgili tecrübeli kişilerin yorumları şu şekilde;
- Renk ve kokuda gözle görülür değişmeler ve rahatsız edici farklılıklar gözlenir. Tat olarak da hoş olmadığı tespit edilirse kesin bir kanıya varılmış olur.
- Ekşi bir koku, farklılaşmış bir görüntü ( küflenme, üzeri çatlama vs. gibi ) ve tabi ki bozuk bir tat.
- Sütlü tatlıların bozulması ekşi ve ağır bir kokusu olmaktadır. ilerleyen evrelerde küf yapmaya başlar.
- Tadında bir ekşime hissederiz. Sütlü tatlılar bayatladığında genellikle üstü çatlak çatlak duruyordur.
- Tadında ekşime olur ve ayrıca kötü bir koku olur ayrıca üstü çatlayabilir bu durumda büyük ihtimal tatlı bozulmuştur.
Böylelikle sütlacın bozulduğu nasıl anlaşılır, sütlaç dışarıda bozulur mu, sütlaç ne zaman dolaba konu gibi soruları cevaplamış olduk. Son olarak sütlaç derin dondurucuya koyulur mu sıkça akıllara geldiği için bu konuya değinelim;
Sütlaç Derin Dondurucuda Saklanır Mı? sütlaç derin dondurucuda saklanabilir. Fakat risklidir. Şöyle ki, sütlü tatlılar hassas gıdalar olduğu için kısa sürede bozulmaya meyillidir. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi hazır dondurulmuş tatlı alıp buzlukta saklamak daha pratik ve daha az riskli bir yöntemdir.