Tüm yazılarımızda baharatların 1-2 yıl dayandığından bahsediyoruz fakat baharat bazında baktığımızda bazı baharatlar uygun koşullarda saklanırsa uzun yıllar dayanabilir. Hatta öğütmeden saklandığında uygun şartlarda 4 yıl olarak bozulmadan dayanabilir. Zerdeçal bu baharatlardan biri olsa da taze tüketilmesi önerilen baharatlardandır. Taze zerdeçal uygun koşullarda bir kaç hafta tazeliğini korur.
Zerdeçal Neden Taze Tüketilmelidir?
Hastalıklardan korunmada bitkideki bir maddeden ziyade tamamının tüketilmesi daha fazla yarar sağlar. Ayrıca gıdaların taze tüketilmesi, depolanmış veya toz haline getirilmiş formlara göre bazı avantajlar içerir. Taze zerdeçal, zerdeçal tozunda olmayan birçok faydalı doğal bileşen içerir. Örneğin zerdeçal yağı, zerdeçalın işlenmesi esnasında kaybolur. Buna benzer birçok yararlı zerdeçal bileşeni işlenme sürecinde kaybolması besleyici özelliğinin azalmasına neden olur. Taze zerdeçalın yaklaşık olarak % 6 – 9’u yağdır. Zerdeçal yağı da antikanser bileşen kurkuminin emilimini arttırarak vücudun maksimum yararlanmasını sağlar. Ayrıca sadece taze zerdeçalda bulunan uçucu yağ, kurkuminin yararını daha da arttırır. Zerdeçalın toz formunda uzun süre bekletilmesi içerdiği temel yararlı bileşen olan kurkuminin azalmasına neden olur. Taze zerdeçal, sağlıklı hücrelere hasar veren zehirli maddeleri (serbest radikal) önleyen antioksidan bileşenleri kurutulmuş zerdeçaldan daha fazla içerir.Gıda güvenliği tüm dünyada önemli bir sorundur. Toz formda zerdeçal içine farklı dolgu maddelerinin katılması, renklendiricilerin katılarak kalitesiz ürünlerin pazarlanması gibi kalite kontrol sorunları taze zerdeçal tüketilerek giderilir.
Taze Zerdeçal Ne Kadar Dayanır?
Taze zerdeçalınızı saklamadan önce yıkama işlemini gerçekleştirin ve üzerinde bulunan kirli tabakanın çıkarılmasını sağlayan. Dışında bulunan kabuğu soyarak daha rahat bir saklama işlemi gerçekleştirir siniz. Saklamadan önce bir kısmını kullanmak istiyorsanız parmesan peyniri gibi malzemelerin rendelendiği büyük rendeler ile toz haline getirebilirsiniz. Bir miktar alıp kesip havanda döverek de bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Zerdeçalın dondurulması tavsiye edilen bir yöntem değildir Çünkü çözüldüğü zaman lapa hale gelir ve yemeklerde İstediğiniz şekilde kullanamazsınız.
Dondurma işlemini gerçekleştirdiğiniz de tek kullanım için farklı buzdolabı poşetlerine yada kaplana yerleştirmeniz gerekiyor. Dondurucudan çıkarıldıktan sonra bütün halde tekrardan dondurucunun içerisine yerleştirilmesinin sağlık açısından oldukça uygunsuz olacaktır. Taze zerdeçal bir kağıt poşet içerisinde muhafaza ederek küflenmesini engelleyebilir.
Bunların dışında Farklı bir yöntem istiyorsanız kabuğunu soyup bal içine soyulan ve temizlenen kökünü yerleştirdikten Sonra bir yıl kadar muhafaza etme şansınız da bulunuyor. Dondurulmuş olan zerdeçal yaklaşık olarak 9 ay kadar tazeliğini muhafaza edebilir. Eğer yemeklerde kullanmak istiyorsanız ölçeğini fazla tutmanız size avantaj sağlayacaktır
Taze Zerdeçal Saklama Koşulları
- Kabuklu zerdeçalı suyun altında iyice yıkayınız. Derinlemesine bir temizlik elde etmek için patates fırçası bir aparat ile temizleyiniz.
- Temizleme işleminden sonra kese kağıdı gibi benzer kağıdın içerisine koyarak küflenmesine engel olunuz.
- Zerdeçalın kabuğunu soyduktan sonra rendelemeye özen gösteriniz. Aksi halde çabuk bozulabilir.
- Rendelediğiniz zerdeçalı temiz ve kuru bir buzdolabı poşetine koyarak buz dolabında saklayınız.
- Zerdeçalı diğer baharat çeşitlerinde olduğu gibi rutubetsiz ve karanlık yerlerde saklamaya özen gösteriniz.
- Zerdeçalı güneş görmeyen, ışık almayan bir ortamda cam kavanozun içerisinde de saklayabilirsiniz.
Baharatlar için maksimum raf ömrü nasıl elde edilir?
Havaya, ısıya, ışığa ve neme maruz kalmalarını en aza indirmek, bitkilerinizin ve baharatlarınızın raf ömrünü en üst düzeye çıkarmak için anahtardır; bu, yeni ürünler satın alırken tasarruf etmenize yardımcı olabilir. Baharatları ocağınızın yanında şeffaf kaplarda saklamak kullanışlı ve estetik açıdan hoş olsa da bunun yerine, ocak veya fırından uzağa yerleştirilmiş kiler, çekmece veya dolap gibi serin, kuru ve karanlık bir ortam, baharatlar için daha iyidir. Ayrıca baharatlarınızın sıkıca kapatılmış, gözeneksiz kaplarda saklandığından emin olmalısınız. Cam veya seramik kaplar, temizlenmesi kolay oldukları ve havayı ve nemi dışarıda tuttukları için en iyi seçenekler arasındadır. Plastik kaplar da tercih edilmektedir, ancak genellikle hava geçirmez değillerdir ve farklı baharatların renklerini ve kokularını emebilirler. Bu, yeniden kullanmak isterseniz temizlenmelerini zorlaştırabilir. Paslanmaz çelik veya teneke kaplar diğer uygun seçeneklerdir, ancak metal ısıyı iletken olduğu için, ocak gibi ısı kaynaklarından uzakta saklanmaları daha da önemlidir.
Soğutma gerekli olmasa da, kırmızı biber ve kırmızı biber gibi kırmızı baharatlar, buzdolabında saklanırsa pigmentlerini daha uzun süre korur. Benzer şekilde, susam ve haşhaş tohumu gibi yağ içeren baharatları buzdolabında saklamak, bozulmasını önleyebilir. Ayrıca, nemin baharatlarınızın lezzetini ve dokusunu hızla bozarak küflenmesine neden olabileceğini unutmayın.
Buzdolabında saklamayın!
İşin uzmanları baharatların kesinlikle buzdolaplarında saklanmaması gerektiğini vurguluyor. Çünkü buzdolabına giren baharatlar hem lezzetlerini hem de kokularını yitiriyor.
Tazeliğini kaybeden baharat nasıl anlaşılır?
Kullandığınız baharatların renklerine ve kokularına dikkat edin. Raf ömrü geçen baharatlar kendilerine has kokuları genellikle yitirirler. Ayrıca baharatlar bayatladıkça renkleri soluklaşmaya başlar.