Aslında hesabı çok basit olan fakat birden çok değer içerdiği için kafa karıştıran kesintisiz güç kaynakları kaç saat dayanır sorusuna cevap vereceğiz. Vereceğimiz hesaplamalara göre 1kVA veya 2 kVA fark etmez hesaplamayı kendiniz yapabilirsiniz. 1 kVA UPS'in ne kadar dayanacağı içindeki aküye bağlıdır. 1 kVA UPS ne kadar dayanır sorusu çokta doğru bir soru değil aslında. Fakat aradığınız cevabı bildiğimiz için UPS içindeki akünün ne kadar dayanacağını küçük bir hesaplama ile anlatmaya çalışacağız. Madem burada dayanan şey UPS değil içindeki akü, o zaman neden 1 kVA , 2 kVA diye UPS çeşitleri var. Buradaki değerler kullandığınız cihazların anlık çektiği güçle alakalı. Eğer cihazınızın çektiği gücü karşılayacak bir UPS kullanmazsanız içindeki akünün hiç bir önemi kalmaz. Öncelikle ne kadarlık bir UPS kullanmanız gerektiğini sonra ise içindeki akünün ne kadar dayandığından bahsedelim.
Ne kadarlık bir UPS kullanmanız gerektiği cihazlarınızın özelliğine göre değişir. 600 Watt’lık güç kaynağına sahip güçlü bir bilgisayarınız ve 22 inçlik 150 Watt'lık güç çeken bir monitörünüz olduğunu düşünelim. Herhangi bir terslik olduğunda bilgisayarınızın çalışmaya devam etmesini istiyorsunuz değil mi? Bu listeye bir de ışık ekleyelim. Karanlıkta kalmak istemeyiz. Şimdi bu cihazları besleyecek bir UPS'in sahip olması gereken minimum VA miktarını hesaplayacağız.
1 kVA UPS Ne Kadar Dayanır?
Öncelikle iki tip UPS olduğundan bahsetmemiz gerekir. Online Ups ve Line Interactive (Offline) UPS, peki bu ikisinden hangisini kullanmamız gerekir? Online UPS'lerle, Line Interactive UPS'ler arasındaki en önemli fark fiyattır fakat bizim hangisi kullanmamız gerektiğini fiyat belirlemez. Online UPS’ler akımı kendi üzerine alarak daha düzgün stabil, yani kendi gücü doğrultusunda maksimum sürekli düzgün akımı verebilmektedir. Line – Interactive UPS’ler ise akımı üzerinden geçirmez sadece elektrik kesilince devreye girer. UPS'lerde güç faktörü Line Interactive ve Online’da farklıdır. Bu yüzden iki tip UPS için iki farklı hesaplama metodu vardır.
Online UPS Güç Faktörü = 0.9
Line Interactive UPS Güç Faktörü = 0.6
UPS Güç Değeri (VA) X 0.6 = Korunabilecek Maksimum Güç Değeri
Örneğin :
Line Interactive 1000VAx0.6= 600 Watt Çıkış Gücü
Online 1kVAx0.9= 900 Watt Çıkış Gücü
Kısacası yukarıda belirttiğimiz 600 Watt'lık güç kaynağına sahip bilgisayarınızı 22 inçlik monitörünüzü ve bir adet floresanı karşılamak için 1 kVA UPS alacaksanız Online UPS olmak zorunda. Eğer Line Interactive UPS kullanacaksanız en az 1,5 kat daha fazla güç sağlayan bir UPS almanız gerekir. Bu arada cihazlarınızın toplam gücü ile korunabilecek maksimum güç değeri arasında 100 VA lik fark olmalı ki dalgalanmalara karşı kendinizi koruyun veya ekleyeceğiniz bir cihaz olduğunda sıkıntı yaşamayın.
Peki Kimler Hangi UPS Modelini Tercih Etmeli?
Kurumsal, önemli, yüksek güç ve kesintisiz çalışma isteyen cihazlara mutlaka Online UPS tercih etmeli. Kombi, Serverlar, Asansörler, Sistem odaları, Aşı Dolapları vb., Sağlıkla ilgili cihazlar önemli ve kesintisiz çalışması gereken tüm elektronik cihazlar için Online UPS tercih etmeniz daha sağlıklı olacaktır. Dalgalanmalardan etkilenmeden cihazlarınızın çalışması ve en ufak kesintide dahi bu cihazların kapanmaması inanın sizin için daha karlı olacaktır. Ev veya Ofis tipi bilgisayarlar, sürekli çalışmasını istediğiniz modem telefon gibi cihazların elektrik gidince çalışmaya devam etmesi ve dalgalanmalardan kısmen korunması için Line – İnteractive UPS alabilirsiniz.
100 Amper Akü Ne Kadar Dayanır?
Gelelim asıl sorumuza. 1 kVA UPS'in ne kadar dayandığı içindeki aküye bağlı demiştik. Peki akü dayanıklılık hesabını nasıl yapacağız? 12v amper akü ne kadar dayanır? Örnek olarak 2 adet 12 volt 100 amper akümüz olsun. Eğer akü yeni ise akünün toplam enerjisi 12x100x2 adet akü=2400 watt/saat eder. Yukarıda örneğini verdiğimiz bilgisayar, monitör ve floresan üçlüsü için saatte 800 watt güç gerektiğini varsayalım. 2400/800= 3 saat yapar. Bu iki akü ile bilgisayarınızı 2-2,5 saat çalıştırabilirsiniz. Tam olarak 3 saat olmamasının sebebi invertörün güç kabı. Bu noktada dikkat edilmesi gereken bir konuyu belirtmekte fayda var. Elektrik kesildikten sonra UPS aktif hale geçtiğinde, fazla yük çeken cihazları açmamanız gerekiyor. Çünkü bu tip cihazlar çalıştırıldıkları birkaç saniye içerisinde normalden daha fazla akım çekerek sistemin devre dışı kalmasına sebep olabilir. Bunun dışında akünüzün uzun ömürlü olması da çok önemlidir. UPS'lerde en az 10 yıl dayanabilen aküler tercih etmenizi öneririz.
Ulan hıyar 2400ü 800 e bölüp nasıl 4 buldun
A okuz, hiyar sensin diyecem ama, senin gibi hiyardan cacik bile olmaz,
2400/800= 3 saat yapar. yazmış
hesaplamayı dikkatlice okudum 12v 100 amp ciddi bir rakkam çıkıyor kaldı ki hesaplama da x2 denmiş 0,30 dakikalık bir de kayıp belirtilmiş çeşitli faktörlerden dolayı 2 adet 12v ve toplam 200 amp akü ile 2.5 saat güzel gibi duruyor ama az önce baktım 12v 100amp jel akü Orbus marka olursa adet: 3500tl sıradan jel akü ler ise adet: 1500tl iyileri bir evin ihtiyacını karşılamak tan çok uzak tabii bu benim araştırma nedenim herkez bu fikirle yola çıkmayacaktır acil ihtiyaç olabilecek kombi , modem , pc veya bir kaç ampul için ilk 10, 15 dakika dan sonra sağlıklı bir jeneratör almak lazım yada güneş enerjisi sistemi ile desteklemek 4kwa benzinli inverter jeneratör + geçiş e kadar acil destek için 1kwa ups çift akülü 12v 100amp x 2 kurcaladıkça işin içinden çıkılmaz bir hal alıyor farklı fikirleri olan varsa bizim bilmediğimiz şeyler muhakkak vardır .
Kardeşim eline emeğine sağlık. Sen böyle cacıklar takılma.