Bugünkü yazımızda taze ve kuru nanenin saklama koşullarından ve dayanma süresinden bahsedeceğiz. Taze nane nasıl kurutulur ve kuruturken dikkat etmemiz gereken püf noktalar nelerdir sorularına gelin birlikte cevap arayalım.
Taze nane ne kadar dayanır?
Bu sorunun kesin cevabı büyük ölçüde saklama koşullarına bağlıdır. Pazardan satın aldıktan sonra naneyi her zaman buzdolabında saklayın. Buzdolabında taze naneyi uzun süre bozulmadan saklamak için: (1) Saplarını kesin ve yaklaşık 3-4 cm su içeren bir bardağa yerleştirin; (2) Gevşek bir buzdolabı poşeti ile örtün ve buzdolabında saklayın; (3) Bulanıklaştığında suyu değiştirin.
Taze nane buzdolabında ne kadar dayanır?
Düzgün bir şekilde saklanan taze nane, genellikle buzdolabında yaklaşık 7 ila 10 gün dayanır ve taze kalır. Diğer sitelerde taze nanenin bazı işlemlerden geçirilerek ve kuru bir beze serilerek buzdolabında 4 haftaya kadar dayandığı yazar. Bizim belirttiğimiz süre taze nanenin dalından koparılmış gibi taze kalabileceği süredir. Az biraz yumuşamış olarak nane buzdolabında 4 haftaya kadar dayanabilir.
Naneyi dondurabilir miyim?
Evet, taze naneyi dondurmak için: (1) Naneyi yıkayın ve doğrayın; (2) İyice kurumaya bırakın; (3) Kuruduktan sonra, buzdolabı poşetlerine koyun veya az miktarda suyla dondurun.
Nane buzlukta ne kadar dayanır?
Düzgün bir şekilde depolandığında, yaklaşık 4 ila 6 ay boyunca en iyi kaliteyi korur, ancak bu sürenin ötesinde bozulmadan kalır. Nanenin bozulduğu nasıl anlaşılır? Bozulan nane tipik olarak yumuşar ve rengi değişir; Kötü kokusu veya görünümü olan naneleri atın.
Taze Nane Nasıl Kurutulur?
Taze nanelerinizi kendiniz yetiştirerek ya da satın aldığınız nanenizi kurutarak kış ayları için kendinize ya da sevdiklerinize nane baharatını elde edebilirsiniz.
Kuru nane elde etmek için nane yapraklarını saplarından ayırarak havadar bir alana sermeniz gerekir. Hava alan yerde daha kolay kuruyacak olan nanelerin direk olarak güneş ışığına maruz kalmaması gerekir. Güneş ışığı nanenin kararmasına neden olabilir. Bu neden ile nane kurutma işlemi için mutlaka hava alan ve güneş ışınlarına direk maruz kalmayacağı bir yerin seçilmesi gerekir. Tam bir kurumanın elde edilmesi için nanelerin ara sıra karıştırılması önerilir böylelikle alt üst olan nanelerinin tamamı aynı anda kuruyacaktır. Tam kuruma olmadan saklama işlemine yer vermeniz nanenin küflenmesine ve bozulmasına sebep olur. Püf nokta olarak nanelerin tamamen kuruduğundan emin olmanız gerekir. Bunun dışında nanenin tüm mikroplardan arındığından emin olmak isterseniz sirkeli suda 10 dakika kadar bekletebilirsiniz.
Kuru Nane Nasıl Saklanır ve Ne Kadar Dayanır?
Taze nanelerin yapraklarını kopararak ya da demet haline getirerek balkonuz da kolaylıkla kurutabilirsiniz. Güney cephe balkonlarda direk güneş almayan bir noktada kuruttuğunuzdan emin olun. Kuruyan naneleri sonrasında elleriniz ile ufalayarak kuru bir cam kavanoz içinde muhafaza edebilirsiniz. Ellerinizle ufalamak zor gelirse mutfağınızda bulunan herhangi bir kevgir ile ufalama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Kış aylarına kadar dayanım göstermesi için kavanoz kapağının iyi katılması ve hava almaması gerekmektedir. Aynı zamanda tüm baharatlarda olduğu gibi kuru ve serin bir yerde saklamanız daha uygun olacaktır. Eğer çok fazla nane kurutuysanız hem kullanım kolaylığı elde etmek hem de istendiği zaman daha rahat kullanıma açmak için küçük kavanozlarda parça parça saklamanız mümkün. Sadece kendiniz için değil sevdikleriniz için de nane kurutarak bahçenizin ya da balkonuz da yetiştiğiniz organik nane baharatını hediye edebilirsiniz.Kuru Nane Bayatlar mı?
Kuru nane nemlenmediği müddetçe uzun süre bayatlamaz. Bu yüzden baharat konusunda diğer yazılarımızda da belirttiğimiz baharat kavanozlarını pişen yemeğe yaklaştırmama konusu var. Yemeğinizde nane kullanacağınızda koca nane kavanozunu üzerinden buhar çıkan yemeğe yaklaştırdığınızda kavanozdaki naneler nem alırsa, kuru nanenizin bayatlaması hızlanır.
Kuru Nane Böceklenir mi?
Kuru nanenin neden böceklendiğini de anlar ve önlem alırsanız bu sorun da ortadan kalkacaktır. Kuru nanenin bazen ağzı kapalı da olsa böceklendiğine şahit olmuşsunuzdur. Bu durumun en önemli sebebi ısıdır. Sıcak bir noktada kalan kuru nane bazen, ağzı kapalı da olsa içeride oluşan nemden dolayı küf oluşumu başlar. Güvelenme dediğimiz olay da bu güvelerin yerleşmesi ve büyümesi için uygun nemli ortamı bulduğunu gösterir. O yüzden kuru nane kavanozlarınızı mutlaka kuru ve serin bir ortamda saklamalı ve ara sıra açtığınızda kontrol etmelisiniz. Yukarıda belirttiğimiz gibi naneyi eğer kendiniz kurutacaksanız, kurutma işlemi öncesinde sirkeli suda bekletip saklama aşamasında da hava almayan kaplarda serin ve kuru bir yerde muhafaza ederseniz böceklenme olayı yaşanmayacaktır.
Bonus bilgi: Nane en arsız bitkilerden biridir. Kurutmak için nane yapraklarını saplarından ayırdığınızda sapları toprağa dikerseniz kısa süre sonra kendi naneleriniz saksıda yetişmeye başlar. Böylece pazardan sürekli nane almak zorunda kalmazsınız. Bakımı da oldukça kolaydır fakat balkonunuzda hastalıklı bir bitki varsa onun yakınına koymamaya çalışın, bakımı oldukça kolay olan nane çok kolay hastalanabilir özellikle minik kırmızı örümceklere dikkat.