Kestane, nam-ı diğer dikenli altın. Ekim, kasım ayları kestane ayıdır. Kasım ayından beri 2 ay geçti. Bu yüzden kestane uzun süre nasıl saklanır merak ediyorsunuzdur. Kestane kış aylarının değişilmez yemişidir. Bir çok tüketim yöntemi bulunan kestanenin taze tüketilmesi için nasıl koşullarda saklanması gerektiğini ve kestanenin ne kadar dayandığıyla ilgili sizleri bilgilendirmek istedik. Doğru saklama yöntemlerini bilirseniz fazla almış olduğunuz kestanelerin bozulmasını, ziyan olmasını ve çöpe atılmasını engellemiş olursunuz. Kestane şekerinin ne kadar dayandığını merak ediyorsanız ilgili yazımızı okuyabilirsiniz.
Kestane Uzun Süre Nasıl Saklanır?
Kestane toplandığı andan itibaren %45 nem oranına sahip bir yemiştir. Bu yüzden bozulmaya ve küflenmeye müsait bir yapısı vardır. Kestaneden maksimum lezzet elde etmek ve taze taze tüketebilmek için, içindeki bu %45 nemi korumak gerekir. Nemi muhafaza etmek için de uygun koşullarda saklamak çok önemlidir.
Ağaçtan Toplanan Kestane Ne Kadar Dayanır?
Depolama için bazı koşulları yerine getirildiği takdirde kestane 4-5 aya kadar dayanır. Peki nedir bu koşullar? Serin bir ortam, en az %70 ortam nemi, depolama eğer soğuk hava deposunda olacaksa teneke kutularda veya plastik kaplarda saklanma. Kullanılacak kapların hava alması için kaplar üzerinde delikler açılmalıdır. Eğer açıkta depolama yapılacaksa dokuma torba veya çuvallarda saklanabilir. Küflenmenin olmaması için kestane kabuklarının kuru olması çok önemlidir. Açıkla depolama yapılacaksa ıslanmaması için mutlaka üstü örtülmelidir.Kestane Toprakta Ne Kadar Dayanır?
Toprak altı depolama yöntemi çok eski yıllara dayanır. Kestane yetiştiren kişiler veya ağacı olup elindeki kestaneyi sonradan değerlendirmek isteyen kişiler kestaneleri toprak altında da saklayabilir. Toprak uygun nem oranı sayesinde ve soğuk olması nedeni ile meyve ve sebzelerin bozulmasını önler. Toprağın belli bir seviye altı yaz kış aynı sıcaklıktadır. Bu nedenle çok eski çağlardan beri toprak altına gömerek saklama yöntemi kullanılmaktadır. Kestane hava geçirmeyen kaplara konur. Ağızları güzelce kapanır ve toprağa gömülür. İstenirse çuvala konur ve çuvalla birlikte toprağa gömülebilir. Bu yöntemle kestane 6 aya kadar saklanabilir.
Kestane Buzdolabında Ne Kadar Dayanır?
Kestaneyi buzdolabında depolamak oldukça kolaydır. Temiz buzdolabı poşetlerine koyduğunuz kestanenin ağzını sıkıca bağladıktan sonra poşet üzerine kürdanla 3 4 delik açarak hava almasını sağlayarak buzdolabına yerleştirin. Yüksek nem kestaneyi bozacağı için buzdolabının düşük nem bölgesi varsa kestaneyi o bölümde saklayabilirsiniz. Daha da az nemlenmesi için buzdolabı poşetlerini gazete kağıdına sarabilirsiniz. Gazete kağıdı poşet içindeki nemi emecektir. Bu şekilde kestane 1 hafta boyunca ilk günkü tazeliğini korur fakat bu tarihten sonrada tüketilebilir. Kestaneyi 1 ay boyunca buzdolabında bu şekilde muhafaza edebilirsiniz.
Kestane Buzlukta Ne Kadar Dayanır?
Kestaneyi derin dondurucuda saklamak buzdolabında saklamak kadar kolaydır fakat bu sefer derin dondurucunun nemi çok yüksek olduğu için hava almayan kaplar kullanmanız gerekir. Saklama işlemi için buzdolabı poşeti kullanabileceğiniz gibi hava almayan kapaklı cam veya plastik kaplar da kullanabilirsiniz. Kestane bu şekilde buzlukta 9-12 ay arasında bozulmadan durabilir.
Pişmiş Kestane Ne Kadar Dayanır?
Köy yerlerinde kestaneyi topladıktan sonra uzun süre dayanabilmesi için geleneksel yöntemle fırınlarlar. Geleneksel ateş fırınlarında fırınlanınca tadı çok lezzetti ve güzel olur. Bu fırın kestanesi ateş fırınında piştikten sonra bir yıl saklanabilir. Sanırım bu kestaneyi en uzun süre muhafaza etme yöntemidir. Ormanda topaç halinde dikenli olarak bulunan kestaneleri ayıklayan köylüler, kestaneyi iki gün güneşte bekletildikten sonra toprak fırında odun ateşinde pişirerek dayanıklılığını arttırırlar. Toprak fırında pişen kestaneler, güneş görmeyen serin ortamda bir yıla kadar bozulmadan saklanabilir.
Ateş fırını olmayan şehir insanları kestaneyi fırında veya tavada pişirirler. Bu işlemi kestaneyi çizerek yaparlar. Kestane nasıl çizilir aşağıda farklı bir yöntemini daha anlattık. Kebaplık kestaneleri bıçak yardımı ile sırtlarından, boylu boyunca çizin. Ardından kestaneleri 10 dakika kadar suda bekletin. Kestaneleri suda bekletmek, piştikten sonra kabuğundan kolayca ayrılmasını sağlar. Ardından kestanelerin suyunu süzüp, hafifçe kurulayın. Geniş bir tavayı ocak üzerine koyun. Yüksek ateşte kızdırın. Ardından ocağı biraz kısın. Üzerine kestaneleri koyun. Orta ateş üzerinde 10 dakika kadar bir yüzünü iyice kızarana kadar pişirin. Maşa yardımıyla kestaneleri çevirin. 10 dakika kadar da diğer tarafını pişirin. Bıçak ile çizdiğiniz yüzeylerde açılmalar başladığında, kestaneler pişmeye başlamış demektir. Kestaneler piştikten sonra ocaktan alıp, soğumaya bırakın. Kestaneler soğuduktan sonra tek tek soyun. Kullanacağınız kadarını buzdolabı poşetlerine koyup, derin dondurucu da 9 ile 12 ay kadar saklayabilirsiniz. Daha sonra kullanacağınız zaman derin dondurucudan çıkartın. Donmuş kestane nasıl çözdürülür? Donmuş kestaneyi kesinlikle oda sıcaklığında çözdürün. Mikrodalga veya kaynamış su kullanmayın.
Kestane Nasıl Çizilir?
Pişirmeden önce ise kestanelerin düzgün bir şekilde kesilmesi gerekmektedir. Bunun için uygun bir bıçak seçilir ve kestanenin düz olan kısmına çarpı şeklinde kesik atılır. Bu kesik kabuğu kesmeli ancak çok da derine inmemelidir. Yani içerisinde yer alan, yenecek kısım kesilmemelidir. Yuvarlak kısmının yerine düz olan kısmın kesilmesinin sebebi ise bu kısmı kesmenin daha kolay olması ve pişirme esnasında bu kısımdan, pişip pişmediğinin kontrolünün daha kolay yapılmasıdır.
Kestanenin Bozulduğunu Nasıl Anlarım?
Öncelikle seçmiş olduğunuz kestanenin bir tarafı düz, diğer tarafı yuvarlak olmalıdır. Ayrıca kestane parlak renkte olmalı, içinden filizler çıkmamış olmalı, ağzı mutlaka kapalı olmalı ve hafif de olsa küflenme belirtisi olmamalıdır. Ancak bazı durumlarda görüntüsü güzel olan kestanelerin içi kötü çıkabilmektedir. Bunu anlamanın yolu ise satın alacağınız kestaneyi koklamaktır. Eğer kestane ıslak gazete kâğıdı gibi kokuyorsa ya da nem kokusu alıyorsanız bu tür kestaneleri almaktan kaçınmalısınız. Bunun aksine kestaneden herhangi bir koku gelmiyorsa ve oldukça sertse seçmiş olduğunuz kestane iyi çıkacak demektir.
Kestane İçindeki Mineraller ve Vitaminler
Kestanenin besin değeri incelendiğinde yapısında en fazla bulunan şeyin karbonhidratlar olduğu görülmüştür. Bunların yanı sıra vitamin, protein, kalsiyum, bakır, demir, fosfor, magnezyum, manganez, potasyum, çinko, sodyum da bulunur.
Kestanenin içindeki vitaminler arasında A vitamini, Tiamin (B1), Riboflavin (B2), Niasin (B3), B6 Vitamin, Folat (B9), B12 Vitamini, C vitamini gibi, vücut için temel gereksinim olan vitaminler vardır. Bunlardan C vitamininin özellikle altını çizmek gerekir. Çünkü kestane gramaj olarak yüksek oranda C vitamini içerir.
Kestanenin Faydaları Nelerdir?
- Bünyeye enerji verir.
- Kalın ve ince bağırsak problemi olan kişilerin mutlaka tüketmesi gerekiyor. Çünkü tam bir bağırsak dostu.
- Bedensel ve zihinsel yorgunluğu giderdiği söylenir.
- Kabızlığa iyi geliyor, sindirim sağlığını düşünen herkes kışın kestaneyle arasını yakın tutmalı
- Alyuvar üretimini desteklediği için kestane cilde faydaları ile biliniyor, pırıl pırıl cildin sırlarından biridir
- Yapısında B vitaminleri olduğundan beyin aktivitelerini artırır
- İçerdiği mineraller sayesinde güçlü kemikler için birebirdir
- İçeriğinde glüten bulunmuyor, çölyak hastalarının kestaneyi evlerinden hiç eksik etmemesi gerekir
- Lif bakımından oldukça zengindir.
- Kan pıhtılaşmasını önler
- Kandaki kolesterol seviyelerinin düşürülmesine yardımcı olabilir.
- Kalp krizi geçirme riskini düşürür
- Kansere yakalanma riskini azaltır
- Bol karbonhidrat içeriği ile tam bir enerji deposudur
- Basur ve varise iyi gelir
- Karaciğer ve mide problemlerini iyileştirir
Bonus Bilgi: 1 adet kestanenin ağırlığı ortalama 145 gramdır. Dolayısıyla 1 adet pişmemiş kestane kalori, parça başına 350 kaloridir.