Geçici dolgunun ne olduğunu bilmek tedaviden öncesinde daha rahat hissetmenizi sağlar. Diş dolgusu çürüğün daha fazla yayılmasını önlerken geçici dolgu ise tedavi tamamlanana kadar hastayı rahatlatmak için yapılır. Geçici dolgu ağızda kısa süre kalacağı için kolay çıkarılabilen malzemelerden oluşur. Bu maddeler tükürükle birleştiğinde sertleşir ve geçici dolgunun yerinde kalmasını sağlar. Bazı geçici dolguların muhtevasında karanfil yağı bulunur. Karanfillerde bulunan bir kimyasal olan Eugenol (öjenol), 19. yüzyıldan beri diş hekimliğinde kullanılmaktadır. Karanfil ve karanfil yağı uzun zamandır diş ağrısı için evde çare olarak kullanılmaktadır.
Diş Tedavisinde Karanfil Yağı
Karanfil yağı, geleneksel Hint ve Çin tıbbında yüzyıllardır diş ağrısını gidermek için kullanılmıştır. Karanfil yağı, öjenol adı verilen bir kimyasal içerir. 1837'de öjenol ve magnezyum oksit bir dolgu malzemesi oluşturmak için birleştirildi. Daha sonra, çinko oksit, hala geçici bir dolgu çimentosu olarak yaygın olarak kullanılan ZOE'yi (çinko oksit öjenol) oluşturmak için magnezyum oksidin yerini aldı. 19. yüzyıldan beri öjenol, kök kanal tedavisi, periodontal tedavi ve apselerin tedavisinde kullanılan birçok uçucu yağ bileşeninden biri olmuştur.
Geçici Dolgu Ne Kadar Dayanır?
Geçici dolgular sonsuza kadar dayanmaz. Dayanma süresi, uygulama yöntemi ve kullanılan malzemeye göre değişiklik gösterir fakat genellikle 30 gün dayanacak şekilde tasarlanır. 30 günü doldurduğunda geçici dolgu düşebilir veya çatlayabilir. Dolgunuz düştüğünde zaman kaybetmeden doktorunuza başvurmanız oluşabilecek sızılardan sizi kurtarır.
Geçici dolgu ile kalıcı dolgunun en belirgin farkı renkleridir. Kalıcı dolgu diş üzerinde belli olmazken, geçici dolgu pembe veya mavi renklerde bile olabilir. Geçici dolgular, kalıcılar kadar dayanıklı olmadığı için işlem sonrası ekstra dikkatli olmanız gerekir.
Geçici Dolgu Ne Zaman Çıkarılır?
Geçici dolgunun kullanım süresi iki seans arası kadardır. Bu süreçte kişinin hem gülüşü esnasında rahatsızlık duymaması hem de yemek yerken daha rahat olması hedeflenmektedir.
Geçici dolgu kişiye tedavi süreci sırasında tedavi henüz tamamlamadan uygulanır. Ardından kalıcı dolgu uygulaması ya da kaplama uygulaması yapılabilir. Kişinin daha rahat etmesi için bu dolgu uygulanır ve ardından diğer seansa kadar bekletilir. İki seans arası süre bazen 2 ila 3 gün bazen 15 ila 16 gün ve daha fazla olabilir. Bu durum tamamen kişiye yapılan tedavinin ne olduğuna göre değişir.
Geçici Dolgu Ne Zaman Yapılır?
Geçici dolgu, genellikle kanal tedavisi yapıldığı sırada ya da dolgunun laboratuvarda hazırlanma aşamasında, hastanın bekleme süresi içerisinde uygulanan dolgulardır.
- Acil diş tedavisi gerekiyorsa.
- Tedavi bir seanstan uzun sürecekse.
- Temizlenen bölge derinse ve dişin sinirleri ortaya çıktıysa.
- Diş hekimi dişinizin iyileşmesi için bir süre beklemeyi öneriyorsa.
Geçici Dolgu Sonrası Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Uygulama sonrasında ilk olarak hemen bitiminde hekimin belirttiği süre kadar sıvı ve katı gıdaları tüketmemek gerekmektedir.
Bu dönemde su içmek ve ağzı çalkalamak bile doğru değildir. Dolgunun şekli tam dişe oturmadığından yapısı bozulabilir.
İlk 2 saat su ve yiyecek ile dişin temas etmemesi gereklidir.
Diş dolgusu şeklini tam olarak alamadığı için hastada rahatsızlık hissi verebilir.
Yumuşak dokudaki bu dolguların düşmemesi için doktorun önerdiği şekilde bakım yapılmalıdır.
Dolgu sonrası hemen diş fırçalanmaz. Diş fırçalarken sert bir şekilde bastırılmamalıdır.
Geçici dolgu yapıldıktan hemen sonra sıcak soğuk bir şeyler tüketilmemelidir. Dişe zarar verecek sert ve taneli yiyeceklerden uzak durmak gereklidir.
Dişteki çürüklerin temizlenmesi ve geçici dolgunun uygulanması esnasında kişiye lokal anestezi yapıldığı için kişinin dil ve iç yanak bölgesi uyuşur. Uyuşmanın etkisi geçmeden yemek yemek dilin ısırılmasına neden olabileceğinden yemek yenilmemesi tavsiye edilir.
Ayrıca dolgunun diş yüzeyinden yüksek olması dolgunun yemek esnasında çatlamasına ve sızıntı almasına neden olabilir. Çatlak dolgular hastada ağrıya, soğuk, sıcak, ekşi gibi yiyeceklerin tüketiminde sızıya neden olur.
Geçici Dolgunun Faydaları Nelerdir?
Kaplama, kanal tedavisi ya da gerçek dolgu yapılıncaya kadarki geçen diş kökü iyileşmesi sürecinde diş sinirlerinin hava almasını önler.
Kalıcı dolgu yapılıncaya kadarki sürede hastanın yemek yerken zorluk çekmesini önler.
Ağrı, acı ve sızı gibi rahatsızları minimum seviyeye düşürür.
Bakterileri diş köklerinden uzak tutarak ağız hijyenini sağlar.
Yaralı dişin daha çabuk iyileşmesine yardımcı olur.
Dişlerde oluşan kötü görünümü önleyerek kişinin kendini iyi hissetmesini sağlar.