Açılan şarabın ne kadar dayandığı şarabın cinsine göre değişir. Hafif şaraplar; yani beyaz şarap ve rose (pembe) şarap oksijenle temas ettiği andan itibaren oksitlenmeye başlar ve tadı değişir. Alkol oranı yüksek kırmızı şaraplarda ise bu süreç daha yavaş işlediği için beyaz şaraba göre iki kat daha fazla dayanır. Açıldıktan sonra şarap ne kadar dayanır? Şarabın dayanma süresi saklama koşullarına göre ve şarabın kalitesine göre değişkenlik gösterir. Kaliteli şaraplar mahzenlerde onlarca yıl bozulmadan durur ve yıllandırılabilir. Açılan şarap nasıl saklanır? Şarabı açtıktan sonra hava aldırmadan buzdolabında saklamanız gerekir. Kırmızı şarap en fazla 2 hafta, beyaz ve rose şarap ise en fazla 5 gün dayanır. Bu süreden sonra içilen şarap zehirlemez veya öldürmez fakat tadındaki değişim içilmesini engeller. Bozulan şarabın tadı ekşimsi ve sirke gibi bir hal alır.
Yazının hepsini okumak istemeyenler için şarap bozulur mu sorusuna özetle açılmış şarap;
- Köpüklü (Şampanya) şarap: 1-2 gün,
- Açık beyaz ve rose (pembe) şarap: 4-5 gün,
- Zengin beyaz şarap: 3–5 gün,
- Kırmızı şarap: 3-6 gün,
- Tatlı şarap: 3-7 gün,
- Port: 1-3 hafta süre ile tüketilebilir.
Şarap Bozulur mu?
Açılmış şarabın bozulup bozulmadığını anlamak için sırasıyla görüntüsüne bakın, koklayın eğer bu iki yöntemle anlayamadıysanız son olarak tadına bakın. Açılmamış şarabın bozulup bozulmadığını ise mantarından anlayabiliriz. Büzülmüş, sızdıran ve yıpranmış mantar bozulmanın işaretleridir. Beyaz şarabın görüntüsünden bozulduğunu anlamak zor olsa da kırmızı şarabın görüntüsü kendini ele verir. Bozulan kırmızı şarap berraklığını yitirir rengi koyulaşır ve şişenin dibinde tortu meydana gelir. En çok merak edilen şarap bozulur mu sorusunun cevabını artık biliyoruz diye düşünüyorum.
Şarap Nasıl Saklanır?
Açılmış şarap nasıl saklanır? Açılmış şarabı bardaklara doldurduktan sonra hemen mantar tıpasını kapatmak gerekir. Oksijenle az temas etmesi önemlidir. Eğer açarken mantar deforme olduysa yeni bir mantar kullanmanızı öneririz. Hava almayacak şekilde sıkıca kapattıktan sonra buzdolabında saklayın.
Kapalı şarabı saklamak ise başlı başına bir serüvendir. Şarabın ideal saklama sıcaklığı 13 derecedir. Bu iş için yapılan özel mahzenler nemli ve loş ortamlardır. Şarabın eğik bir şekilde konumlandırılıp hiç hareket ettirilmemesi gerekir. Bu koşulları evlerinizde sağlamak hayli zor olduğu için bu koşullara yakın koşullar elde etmenizi öneririz. Genel olarak nemli, serin ve karanlık ortamı evlerinizde de oluşturabilirsiniz. Bu şartları sağladıktan sonra şarabın bulunduğu ortamın ısısının sabit olması gerekir. Sıcaklık değişimleri şarabın en büyük düşmanıdır.
Şarap Buzlukta Nasıl Saklanır?
Şarap, yüksek alkol oranına sahip rakı, viski, votka gibi içkilere göre düşük alkol oranına sahip olduğu için donar. Açılmış şarabı cam şişeden plastik bir kaba boşaltıp hava almayacak şekilde dondurabilirsiniz. Donup çözen şarap içilir mi? Çoğu içkide olduğu gibi dondurulan içki tadından ve dokusundan çok şey kaybeder. Bu yüzden dondurulan şaraplar genel olarak yemeklerde kullanılır. Açılmış ve dondurulmuş şaraplar derin dondurucuda 4 ila 6 ay saklanabilir.
Yazımızın ana temel konusu şarap açıldıktan sonra ne kadar süre içerisinde tüketilmesi gerekir sorusuydu. Özetle yıllanmış şaraplar açıldıktan sonra 1 ay boyunca tüketilebilirken, marketten veya tekelden aldığınız ucuz şaraplar buzdolabında muhafaza etmek koşuluyla en fazla 1 ila 2 hafta tüketilebilir. Şarabın tadının maksimum lezzette olduğu gün açıldığı gündür. Açıldığı günden sonra gün be gün tadı değişmeye başlar. Özellikle beyaz şaraplarda, açıldıktan bir gün sonra sirke tadını almaya başlayabilirsiniz. Rose şarap açıldıktan sonra 5-7 gün. Normal beyaz şarap 4-5 gün. Kırmızı şarap ise 10-15 gün hava almadan buzdolabında muhafaza etmek koşuluyla tüketilebilir. Açılmamış marketten alınan ucuz şaraplar ise yukarıda belirttiğimiz saklama koşullarında ortalama 3 yıla kadar muhafaza edilebilir. Kaliteli şaraplarda bu süre on yıllarca sürebilir.
Şarap Hakkında Bilinen Yanlışlar;
Beyaz şarabı havalandırmaya gerek yoktur: Rengi ne olursa olsun şişeden sonra sürahiye dökülen şarabın oksijenle teması şarabın tadını artırır.
Beyaz şarap buzdolabında saklanır: Şarap eksperi Gerard Basset'e göre şarabı gün boyu buzdolabında tutmak yerine, dolapta saklayıp son iki saat buzdolabında soğutmak daha idealdir.
Kırmızı şarabın yanında balık yenmez: Şarap uzmanı David Hesketh'e göre kırmızı şarabın yapısında bulunan tanen, balıktaki fosfatla gayet iyi bir uyum oluşturur. Özellikle iyi bir Pinot Noir, balığın eşsiz bir tamamlayıcısıdır.
Kırmızı şarap buzdolabına koyulmaz: Hesketh'e göre özellikle Beaujolais ve Loire marka şaraplar soğuğun etkisiyle çok daha hoş bir tada ulaşır.
Kırmızı şarap, içilene kadar hareket ettirilmemelidir: Kırmızı şarabı hareket ettirmek bir sorun oluşturmaz. Hesketh'e göre eğik pozisyonda saklanan şişe içilmeden 2 gün önce dik konuma getirilmelidir.
Bir de ev yapımı şarap ne kadar dayanır sorusu var ki bu soruya cevap vermek gerçekten zor. Ev yapımı şarapların dayanma süresinin hazır satılan şaraplardan çok farklı olmadığını düşünüyoruz.