Hünnap, konsantre meyve gibidir. Doğadaki meyvelerdeki besinlerin küçük bir paket haline getirilip bize sunulmuş şeklidir. Hünnapın faydaları saymakla bitmez. Çin kökenli bir meyve olduğu düşünüldüğü için aynı zamanda Çin hurması diye de anılmaktadır. Farklı çeşitleri bulunan hünnap meyvesinin boyutu kiraz kadar bile olabilirken bazen küçük bir Amasya elmasını bile andırabilir. Genel olarak Türkiye'de satılan hünnap meyvesinin boyutu erik kadardır. Eğer ilk defa duyduğunuz bir meyve ise hünnap nasıl yenir diye düşünebilirsiniz. İnce kabukludur. Kabuğuyla birlikte yenilebilir. İçindeki beyaz etli kısım elma gibi tüketilebilir. Ham ve yeşil olduğu zamanlarda yenilebildiği gibi olgun olarak da tüketilebilir. Hünnap olgunlaştığı zaman yeşil renk yerini bakır veya kızıl kahve bir renk tonuna bırakır. Tamamen olgunlaştığında ise kuru üzüme benzeyen bir hal alır.
Mucize Meyve Hünnap Ne Kadar Dayanır? Nasıl Saklanır?
Hünnap tazeliğini uzun süre koruyamayacağı için en mantıklısı kurutarak saklamaktır. Hünnabı direk güneşin altına sererek kurutabileceğiniz gibi nemsiz bir odaya sererek de kurutabilirsiniz. Direk güneş ışığında kurutmanın meyveyi çürütebileceğiniz unutmayın. Kuruyan hünnabı aynı kuru üzüm gibi kuru erik gibi çerez niyetine tüketebilirsiniz. Kurutarak tüketmek istemediğiniz hünnapın çok güzel reçeli olur. Reçellerin ne kadar dayandığını merak ediyorsanız reçel ne kadar dayanır yazımızı okuyabilirsiniz. Taze hünnap meyvesinin cam kavanozlarda nemsiz bir ortamda hava aldırmadan buzdolabında 6 ay, buzlukta ise 1 yıla kadar saklayabilirsiniz.
Hünnap Nasıl Kurutulur?
Toplanılan yaş hünnaplar isteğe bağlı yıkanabilir fakat uzmanlar tarafından yıkanmaması öneriliyor daha sonrasında temiz ve kuru bir yere serilip direkt güneş ışığından uzak bir şekilde kurutulması tavsiye edilir. Direkt güneş ışığı meyve kurutma sırasında meyveleri çürütebileceğinden direkt güneşe konulması tavsiye edilmez.
Türkiye'de Hünnap Meyvesi
Türkiye’de hünnap, çiğde, innabi ve ünnap olarak anılan bu meyve orada ölümsüzlük meyvesi ve tanrının hediyesi olarak anılıyor. Ilıman iklimi seven bu meyveyi en çok Marmara, Batı ve Güney Anadolu’da bulabilirsiniz. Hünnapın olgunlaşmış halini özellikle eylül ve ekim aylarında semt pazarlarında ve manavlarda bulabilirsiniz. Şekil ve görüntü olarak olgunlaşmamış hali dağ armuduna olgunlaşmış hali ise iğdeye benzemektedir.
Hünnap Meyvesinin Zararları
Hünnap meyvesinin fazla tüketiminde gaz ve şişkinlik problemleri olabilir. Ayrıca hünnapın bileşiminde bulunan karbonhidratlar kan şeker seviyesinde değişimlere yol açabilir. Aşırı tüketiminde alerji etkisi, ishal yapması ve kan akımını hızlandırması hünnapın zararları arasında yer alabilir. Her şeyde olduğu gibi hünnapın da fazla tüketiminden kaçınılması gerekir.
Hünnap Meyvesinin Vücudumuza Faydaları
- Hünnap tam bir antioksidan ve yüksek C vitamini kaynağı. A vitamini bakımında da bir hayli zengin olan bu meyve bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Hünnap, oldukça düşük kalorili bir meyvedir, bu sayede kilonuzu korumanızda yardımcı olur. Bu meyvenin 1 porsiyonu (4 adet) yaklaşık 47 kaloridir.
- Hünnap, besin değeri oldukça yüksek bir meyvedir. Yapılan araştırmalar, zengin içeriğiyle bu meyvenin kanseri önleyebileceğini ortaya koydu.
- Hünnap, potasyum açısından da bir hayli zengin. 1 fincan hünnap suyu günlük potasyum ihtiyacımızın yaklaşık % 15’ini karşılar.
- Araştırmalara göre hünnap, doğal bir antidepresan.
- 100 gramı içerisindeki potasyum; günlük potasyum değerinizin %7 civarını karşılamasıyla beraber, kalp ve damar sağlığınıza iyi gelir.
- Özellikle düzenli spor yapan biriyseniz, içindeki yüksek magnezyum oranı yoğun antrenman sonrası oluşabilecek kas ve kemik ağrılarınıza iyi gelecektir.
- Bağırsak sorunlarına iyi gelir, özellikle kabızlığı tedavi eder.
- Hünnap, içerdiği kalsiyum ve fosfor ile kemiklerin güçlenmesine yardımcı olur. Aynı zamanda diş sağlığını da korur.