Pandeminin başlamasından itibaren dünyada araç kullanım oranı ciddi anlamda düştü. Bu da araç depolarındaki benzinin ne kadar dayanacağıyla ilgili soruları akıllara getirdi. Uzun süre kullanılmayan araçlardaki benzin ve mazot ne kadar dayandığıyla ilgili açıklayıcı bir makale hazırladık. Benzin, içten yanmalı bir motorda yanma oluşturmak için kullanılan rafine bir yağ ürünüdür. Benzin yanma odasına hava püskürtüldüğünde ve kıvılcım eklendiğinde, ortaya çıkan patlama, motorun mekanik parçalarının açılmasına, kapanmasına ve dönmesine yetecek kadar enerji üretir. Bu enerji daha sonra tahrik edilen tekerleklere ve kaldırıma aktarılır. Sonuç, arabanın kendi gücüyle hareket etmesidir.
Benzin Ne Kadar Dayanır?
Uzmanlar benzinin dayanıklılığı konusunda net bir fikre sahip olmasa da market rafındaki bir sütün tüketim tarihinde olduğu gibi emin değildir. Burada benzinin dayanıklılığını belirleyen şey benzinin ne zaman pompalandığı, depoya ne kadar oksijen taşıdığı ve deponun durumu gibi bir dizi değişkene bağlı olarak değişir. Bir aracın deposunda bulunan benzinin 3–6 ay arasında verimli şekilde dayanabilir. Ayrıca benzin deponuzda yakıtın ne kadar süre kullanılabilir kalacağı yakıt türüne de bağlıdır. Normal benzin üç ila altı aylık bir raf ömrüne sahipken, dizel bozulmaya başlamadan önce bir yıla kadar dayanabilir. Öte yandan, organik bazlı Etanol, oksidasyon ve buharlaşma nedeniyle sadece bir ila üç ay içinde yanıcılığını kaybedebilir.
Benzin Nasıl Saklanır?
Benzini evde bulundurmak çok tehlikelidir. Depo gibi bir yeriniz varsa daha anlamlı ve güvenli olacaktır. Güneş görmemesi ve serin bir yer olması önemli. Pet şişesi genellikle tercihen edilen bir yöntem olmasına rağmen kesinlikle doğru değildir. Tüm gaz silindirleri yağ, gres, benzin dahil yanıcı maddelerden uzakta ve serin, kuru, iyi havalandırılmış ortamlarda depolanmalıdır. Silindirin herhangi bir kısmını 257 C’nin üzerinde bir sıcaklığa maruz bırakmayınız.
Bekleyen Benzin Bozulur mu?
Bekleyen benzin bozulabilir hatta renk değiştirir. Cam şişe bile kullansanız zamanla içinde tortu bırakabilir. Benzinin saf olması, saklama koşulları bu duruma etki edebilir. Kullanmakta ısrarcı iseniz, çok bekleyen benzin kademeli olarak deponuza girsin. Bekleyen yakıtı sonuna kadar kullanmamaya çalışın ve çeyrek depoyu gördüğünüzde üzerine yakıt ilave etmeye devam edin.
Benzininizin Bozulup Yok Olmadığını Nasıl Anlarsınız?
Benzininizin bozulup bozulmadığını anlamanın en kolay yolu rengini ve kokusunu incelemektir. Benzin açık sarımsı bir renkte olmalı ve çok uzaktan koklayabilmelisiniz. Benzin eğer olması gerekenden daha koyu ise kokusu azalmışsa, muhtemelen bozulmuş demektir.
Benzininizin kötü olup olmadığını anlamanın başka yöntemleri de vardır, ancak bunlar tehlikelidir ve biz onları önermiyoruz.
Benzin Raf Ömrü Nasıl Uzatılır?
Bazı durumlarda benzinin deponun dışında bir bidonda muhafaza edilmesi gerekli olabiliyor. Böyle bir durumda ise benzinin raf ömrünü uzatabilmek çok önemlidir. Benzini depolamak istediğinizde yapmanız gereken şey öncelikli olarak yakıt dengeleyici eklemek olmalıdır. Bu işlem benzini daha uzun süre saklamanın en kesin yoludur. Bunun dışında benzine oksijenin ulaşmasını engellediğinizde de bozulmasının önüne geçersiniz.
Benzin Çeşitleri Nelerdir?
Benzinden bahsederken gözünüzün önünde birden fazla çeşit geliyor olabilir. Bu durumda ise tüm benzinin aynı görevi olsa da bazı özelliklerinin birbirinden farklı olduğunu bilmek gerekir.
Oktan Nedir?
Oktan, belirli benzinin performansını ifade eder. Oktan ne kadar yüksekse, benzinin yanma sırasında o kadar fazla sıkıştırması mümkündür.
Normal Benzin Nedir?
Normal, daha düşük oktan derecesine sahip benzine denilir. Günümüzde artık otomobiller normal benzin kullanmamaktadır.
Kaynak:https://www.surucukurslari.com/haber/benzin-ne-kadar-dayanir