Bira Bozulur mu?
Bu makaleyi okuyorsanız muhtemelen birkaç aydır kilerde veya buzdolabında duran birkaç şişe veya kutu biranız var. Biralarınızın son tüketim tarihi yaklaşıyor belkide çoktan geçti. Sizce bira bozulmuş mudur?
Ortak kanı, biranın siz açmadığınız sürece kalitesini koruduğunu söyler ama bu çokta doğru olmayan bir kanı. Tabi konu yıllanmaya bırakılmış eski biralar değilse.
Ayrıca birayı saklama konusunda, sıcaklığın ve ışığın onu nasıl etkilediği konusunda da birçok yanlış bilgi mevcut.
Biranın saklanması, raf ömrü, bozulması ve ne kadar dayandığı hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız okumaya devam edin.
Bira Nasıl Saklanır?
Bira hakkında bilmeniz gereken en önemli şey, ışığı sevmemesi ve ondan uzak tutmanız gerektiğidir.
Çoğu durumda bira, lezzetini ışığa duyarlı olan şerbetçiotundan alır. Birayı gereğinden fazla ışığa maruz bırakırsanız, kötü bir tada neden olan kimyasal bir reaksiyona girer. Bunun olması için gereken süre şerbetçiotuna ve biranın maruz kaldığı ışığa bağlıdır. Doğrudan güneş ışığı ise en kötüsüdür.
Bira, reaksiyona neden olan UV ışığına karşı tamamen savunmasız değildir. Kutular ve fıçılar UV ışığının içeceğe tamamen girmesini engeller ve şişeler de bir miktar koruma sağlar. Şeffaf ve yeşil şişeler en az korumayı sağlar ve oldukça popüler olan kahverengi şişeler gözle görülür şekilde yeşil şişelerden daha iyidir.
Bazı biralar, üretim sürecinde belirli bir süre güneş ışığına maruz kalmaktadır. Bira fabrikası bunu bilerek yapar, böylece bira belirli bir tat kazanır.
Uzun lafın kısası, şişe birayı tercih ediyorsanız, onu her zaman ışıktan koruduğunuzdan emin olun. 10 ila 20 dakika boyunca doğrudan güneş ışığı altında şeffaf camda olan bira kokmaya başlayabilir, bu nedenle böyle bir senaryoda bir tür gölge gerekir.
Isınan biradan da kısaca bahsedelim. Birçok insan sıcaklığın bira üzerindeki etkisini abartıyor.
Biranız bagajda birkaç saat beklediyse ve kutular biraz ısındıysa, bira muhtemelen bozulmaz. Bira birkaç kez bile olsa soğuktan sıcağa tekrar soğuğa geçerse, bu bile sorun değil.
Bira soğuk depolarda taşınmaz, bu nedenle çoğu durumda kilerinize veya buzdolabınıza girmeden önce birkaç kez ısıtılıp soğutulmuştur. Sıcaklık gerçekten tadı etkiler, ancak bu değişimin fark edilmesi için çok uzun süre sıcaklığa maruz kalması gerekir.
Bira depolamak, şarap depolamaya oldukça benzer. Açılmamış bir birayı karanlık ve serin bir yerde saklamalısınız. Kiler veya buzdolabı en iyi seçeneklerinizdir. Alkollü içeceği açtıktan sonra buzdolabında saklamanız gerekir.
Bira Ne Kadar Dayanır?
Bira, votka veya viski gibi sert içkilerin aksine sonsuza kadar dayanmaz. Piyasadaki çoğu bira, aynı kaliteyi oda sıcaklığında yaklaşık dört ay ve buzdolabında 6 ila 8 ay arası korur. Bazı üreticiler her zamanki son tüketim tarihine bağlı kalırken, bazıları şişeleme tarihini ve biranın tazeliğini ne kadar süre koruduğunu söyleyen bir mesaj koyar.
Not: Bira, son tüketim tarihinden sonra birkaç ay daha bozulmayacaktır. Ancak zamanla, lezzeti yavaş yavaş bozulur ve belirli bir noktada biranın tadı tam olarak değişir. Kısacası, biranızın tadını tazeyken çıkarmalısınız.
Bence söylemeye gerek yok, ama sadece emin olmak için: Bir kutu veya şişe bira açtığınızda, en iyi lezzet için bir gün içinde tüketmelisiniz.
|
Kiler |
Buzdolabı |
Bira (açılmamış) |
4 – 6 ay |
6 – 8 ay |
Bira (yıllanmış, açılmamış) |
5 – 10 yıl |
|
Bira (açılmış) |
|
1 gün |
Lütfen yukarıdaki tarihlerin yalnızca en iyi kalite için olduğunu unutmayın.
Biranın Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?
Bira, tüketim için artık güvenli olmayacak şekilde nadiren bozulur. Şişe veya kutu sızdırmadığı sürece yıllarca güvenle tüketebilirsiniz.
Ancak uzun süre sakladığınız bir şişeyi açtıktan sonra güzelce koklayın. Eğer koku değişimi çok barizse, birayı atın. Aksi takdirde, bir bardağa dökün ve herhangi bir kütle veya renk değişikliği olup olmadığını kontrol edin .
Her şey yolunda görünüyorsa, biraz iç ve senin için yeterince iyi olup olmadığına karar ver. Etikette belirtilen tarihten sonra birkaç ay boyunca uygun koşullarda sakladıysanız, muhtemelen sorun olmayacaktır. Ya da en azından lezzet açısından pek bir değişiklik olmaz. Bayat bir tadı varsa dökün gitsin.