Nar saklamadaki en önemli nokta narın kalitesidir. Aldığınız narın tazeliğine göre nasıl saklandığı değişmese de ne kadar dayandığı değişir. Nar, antioksidanlar açısından çok zengin, mineral ve vitamin deposu bir meyvedir. Şu sıralar pazar tezgahlarında oldukça yaygın görülmeye başlayan narı, nasıl muhafaza etmemiz gerektiği konusunda güzel bir yazı hazırladık. Yazımızın sonunda nar saklama süreleri başlığı altında narın ne kadar dayandığıyla ilgili ayrıntılı bir liste bulacaksınız. Nar meyvesini saklamanın bir kaç yöntemi var. Gelin bu yöntemlere birlikte bakalım.
Narı En Doğru Saklama Yöntemi.
Bu yöntem nar için en doğru saklama yöntemidir fakat bu koşulları ev ortamında sağlamak kolay olmadığı için diğer yöntemleri uygulayabilirsiniz. Narı en doğru şekilde 1 - 2 ° C derecelik sabit bir sıcaklıkta, iyi havalanan ve %80 neme sahip bir ortamda saklayabilirsiniz. Bu yöntemle ekşi narlar 9 ay tatlı narlar ise 5 ay dayanır.
Nar Nerelerde Saklanabilir?
- Buzdolabında,
- Buzlukta,
- Balkonda,
- Kilerde veya Bodrumunuzda,
- Tezgahta.
Narı Tezgahta Muhafaza Etme
Nar en uzun süre buzlukta saklansa da tezgahta da uzun süre bozulmadan kalabilir. Kalın kabuklu ve büyük narlar diğerlerine göre daha uzun süre taze kalır. Tezgahta bekleyen narın ömrünü daha da uzatmak için tezgahın az nemli ve ışık almayan bir noktasına koyabilirsiniz.
Bütün Nar Buzluğa Konur mu?
Genelde nar taneleri ayıklanıp öyle buzluğa atılır fakat siz bütün olarak atmak istiyor olabilirsiniz. Bütün narı buzluğa koyabilirsiniz fakat dikkat etmeniz gereken bir kaç püf nokta var. Öncelikle narı bütün olarak buzluğa atacaksanız dışını çok iyi temizlemeniz gerekir. Temizleme işleminden sonra dışının tamamen kuru olduğundan emin olmanız gerekir. Buzluktan çıkardığınız narı yavaş yavaş çözdürmenizde fayda var.
Nar Buzlukta Nasıl Saklanır?
- Tarım ilaçlarından arındırmak için narın dış kabuğunu iyice yıkayın.
- Tanelerini ayıklayın.
- Buzdolabı poşetine veya buzlukta dayanabilecek bir kaba hava almayacak şekilde koyun.
- Nar tanelerini vakumlayarak buzluğa koyarsanız karlanmayı önleyebilirsiniz.
Vakumlama işlemi için kilitli buzdolabı poşetlerine tek kullanımlık olacak şekilde nar tanelerini bölüştürün. Derin bir kaba hazırladığınız suya kilitli poşetlerin ağzı yukarı bakacak şekilde daldırdın. Poşetin içine su gitmemesine dikkat edin. Poşet içerisindeki havanın dışarı çıktığını göreceksiniz. Hava tamamen çıktıktan sonra buzdolabı poşetlerinin kilidini kapatın. Buyurun size vakumlanmış nar taneleri.
Nar Saklamada Dikkat Edilmesi Gereken Konular
- Taze nar saklanırken orta düzeyde nem, havalandırılan temiz bir ortam ve sabit bir oda sıcaklığı gerekir.
- Eğer dondurularak saklanacaksa vakumlanarak saklanması önerilir. Bu şekilde 1 yıla kadar saklanabilir.
- Donmuş narı çözdürürken yavaşça çözdürülmesi önerilir.
- Narı konserve haline getirdiyseniz doğrudan güneş ışığı almayan serin bir yerde saklamanız önerilir.
- Narı kurutarak saklayacaksanız yine kuru ve karanlık bir yerde saklamaya özen gösterin.
- Narı sulu tutmak ve nemin çürümesini önlemek için parşömen kağıdına sarın.
- Kasalarda muhafaza edecekseniz narları tek kat halinde düzenleyin.
- Ani sıcaklık değişikliklerinden kaçının.
- Bozulmaya başlayan narları belirlemek için stokları düzenli olarak kontrol edin.
- Farklı büyüklükteki narları ayrı ayrı kasalarda saklayın.
Nar Seçiminde Dikkat Edilmesi Gereken Konular
- Narı uzun süre taze tutmak için dikkatli bir nar seçimi yapmanız gerekir.
- En taze ve kaliteli nar kasım ve ocak ayları arasında satılan nardır.
- Narın olgunlaşmış olanını tercih etmeniz gerekir. Nar erken koparılırsa durduğu yerde olgunlaşmaz.
- Narın olgunlaştığını dış kabuğuna hafifçe bastırarak anlayabilirsiniz. Hafif bir çıtırtı duyuluyorsa nar tamamen olgunlaşmış demektir.
- Nar kabuğunda herhangi bir yarılma veya kahverengi lekeler mevcutsa o narı tercih etmeyin.
- Nar yumuşaksa büyük olasılıkla dondurulmuş çözdürülmüş, içi çürümüş veya nakliye sırasında zarar görmüş demektir.
Narın Ömrü Nasıl Uzatılır?
Nar taneleri çok sulu ve kabuğu çok kalın olduğu için içindeki meyve suyu kolay kolay buharlaşmaz. Buda narın uzun süre taze kalmasını sağlar. Aşağıdaki iki yöntem ile bu süreyi daha da artırabilirsiniz.
- Nar genel olarak en üstteki çiçeklenme yerinden kurumaya başladığı için bu bölgeyi kil ile tıkarsanız narın ömrü uzar. Bu yöntem ile kilerde 2 ay dayanan narın ömrü 3 ay daha uzar ve 5 aya kadar dayanır.
- Her bir narı tek tek kağıda sarın. Kağıt buharlaşma sürecini yavaşlatacağı için narın ömrü uzar. Sadece buharlaşmayı engellemekle kalmaz kağıt çürümeyi ve küflenmeyi de önler. Arada kontrol ederek ıslanan kağıt varsa değiştirmenizi öneririz.
Nar hakkında ilginç gerçek: Nar kabuğu, nar tanelerinden daha fazla besin içerir. Hindistan ve Orta Asya'da nar kabuğundan elde edilen tozlar çeşitli soslarda, baharatlarda ve alternatif tıpta sıkça kullanılır.
Nar Saklama Süreleri
Narın faydalı besinlerini ve zengin lezzetini koruduğu süre sıcaklık, nem ve havalandırmaya bağlıdır. Rutubet olmadığında sıcaklık belirleyici bir faktör haline gelir.
Bütün Nar Ne Kadar Dayanır?
- -15 ila -24 ° C - 1 yıla kadar,
- +1 ila + 2 ° C arası - 5 aya kadar (Tatlı Nar),
- +1 ila + 2 ° C arası - 9 aya kadar (Ekşi Nar),
- +4 ile + 8 ° C arası - 2 aya kadar,
- +18 ila + 25 ° C arası 2 hafta maksimum lezzetini korur. Bu süre zarfından sonra çok yavaş şekilde narın içi kurumaya ve bozulmaya başlar.
Nar Tanesi Ne Kadar Dayanır?
- -15 ila -24 ° C - 1 yıla kadar,
- +4 ile + 8 ° C arası - 4 güne kadar,
- +18 ila + 25 ° C - 1 gün dayanır.
Taze sıkılmış nar suyu +4 ile + 8 ° C arasındaki sıcaklıklarda 3 güne kadar dayanır.
Hazır nar suyu, komposto, reçel veya nar ekşisi ise +4 ile + 8 ° C arası 1 yıla kadar, +18 ile + 25 ° C arası 6 aya kadar dayanır.
Kurutulmuş nar taneleri, ağzı kapalı bir kapta, karanlık ve kuru bir yerde +18 ile + 25 ° C arasındaki sıcaklıklarda 1 yıla kadar dayanır.