Geçici dövmeler bin yıllardır popüler olan bir vücut aksesuarı. Önceden ilkel yöntemlerle vücuda işlense de günümüzde gelişen teknolojiler ile geçici dövme yapmak ve yaptırmak çok kolay. Bugünkü yazımızda geçici dövme çeşitlerinden ve geçici dövmenin kalıcılığından bahsedeceğiz. Dövme yaptırmanın size göre olup olmadığını anlamak için geçici dövmelere şans verebilirsiniz. Geçici dövmeler konusunda internet üzerinden doğru yanlış bir çok bilgi mevcut ve doğru bilgiye ulaşmak bazen bir hayli zor oluyor. Geçici dövme çeşitlerinden hangisinin dayanıklılığını öğrenmek istiyorsanız aşağıdaki başlıklara direk geçiş yapabilirsiniz. Geçici dövme kaç gün kalır yazımıza hoş geldiniz.
Yapıştırma Dövme (Çocuk Dövmesi) Ne Kadar Dayanır?
Genelde eğlence amaçlı yapılan yapıştırmalı dövmeler üç ile yedi gün arasında bir kalıcılığa sahiptir.
Ev Yapımı Geçici Dövmeler Ne Kadar Dayanır?
Tasarım ve çizim konusunda iyi olan herkes evde kendi kendine geçici dövme uygulaması yapabilir. Evde uygulanabilecek geçici dövme çeşitleri: eyeliner dövmesi, şablon dövmesi, kağıt dövme, dövme kalemi ile yapılan geçici dövmelerdir. Bu tarz geçici dövmelerin kalıcılığı cilt tipine, vücut bölgesine ve yıkama sayısına bağlı olarak değişir. Evde yapılan geçici dövmelerin yaklaşık olarak 1-2 gün kalıcılığı var diyebiliriz. Dövmenizin daha kalıcı olmasını istiyorsanız dövme bölgesini aşırı ovalamaktan, dokunmaktan kaçının.
Hint Kınasından Geçici Dövme Ne Kadar Dayanır?
Hint kınasından yapılan geçici dövmeler ucuz ve hızlı yapıldığı için en çok çok tercih edilen geçici dövmelerdir. Kullanımınıza ve yaptırdığınız yere göre ortalama 2 hafta ile 4 hafta arasında dayanıklılığa sahiptir. Eğer elinize yaptırıp sürekli yıkarsanız 2 günde tamamen yok olabilir. Bu yüzden hint kınası geçici dövmenin kalıcılığı kişiden kişiye değişir. İlk 3 5 gün ilk yapıldığı gün gibi kalırken daha sonra solma işlemi başlar ve bu solma işlemi 1 aya kadar uzayabilir. 14 gün sonunda o kadar solmuş olur ki muhtemelen daha fazla vücudunuzda kalmasını istemezsiniz. Kalıcılığı dışında hint kınasının en çok zararı konuşulur. Eğer hint kınası yaptırmayı düşünüyorsanız organik hint kınalarını tercih etmeye özen gösterin. Hint kınaları genel olarak vücuda zararlı olan gümüş nitrat maddesi içerir. Eğer hint kınası içindeki bir maddeye alerjiniz varsa vücudunuza kalıcı hasar verebilirsiniz.
Ephemeral Dövme Ne Kadar Dayanır?
Ephemeral dövme mürekkebi 2016 yılında NYU öğrencilerinin kurduğu bir firma tarafından üretildi ve 2017 yılında piyasaya sürüldü. Firmanın kurucusu Anthony Lam, Ephemeral mürekkebini şöyle tanımlıyor; "Normalde kullanılan dövme mürekkepleri kalıcı, çünkü boyayan moleküller bağışıklık sistemimizin silip atamayacağı kadar büyük. Daha küçük moleküller kullanarak, hem bir yıl boyunca muhafaza edilmesini, hem de kolayca silinmesini sağladık." Ephemeral dövme normalde kullanılan kalıcı dövme makineleriyle uygulanıyor ve insan vücudunda 1 yıla kadar kalabiliyor. Kalıcı olan standart dövmelerde mürekkep moleküllerinin vücudun hücrelerince kolaylıkla atılamamasının nedeni canlı hücrelere yakın boşluklara yerleştirilmiş olmalarından kaynaklanmaktadır. Ephemeral maddesi ile yapılan dövmelerde ise küçük moleküllerin vücut tarafından atılması oldukça kolay sağlanmaktadır. Bu süre 6 ay ile 1 yıl arasında değişmektedir.
Mikropigmentasyon Geçici Dövmesi Ne Kadar Dayanır?
Bu yöntemi kısaca kalıcı makyaj uygulaması olarak düşünebilirsiniz. Kalıcı makyaj uygulamasında kullanılan mikropigmentasyon işlemi ile geçici dövme yaptırmak mümkün. Geçici dövme, yukarıdaki yöntemlerle uygulanan geçici dövmeler kadar kolay kolay kaybolmayan bir yapıdadır. Çünkü bir çıkartma veya boya kullanılarak yapılmaz. Doğal pigmentlerin deri altına sabitlendiği geçici dövmelerin ömrü, dövmenin uygulandığı cilt tabakasının yapısına göre değişkenlik gösterse de çoğunlukla 5 ila 10 yıldır. Dolayısıyla herhangi bir sildirme işlemi uygulanmadığı takdirde geçici dövmeniz vücudunuzda 10 yıla kadar dayanabilir.
Genelde kaşlara yapılan mikropigmentasyon işlemiş için 2 yıllık ömür biçilir. Daha önce kaşlarına mikropigmentasyon işlemi yaptıran kişilerin yorumlarına göre 2 yıl canlı, 2 yıl soluk renkte kalıcılığın olduğunu söyleyebiliriz. Geçici dövme işleminde kullanılan doğal pigmentler daha kalıcı olduğu için bu süreyi 5 yıl canlı 5 yıl soluk kalıcılık olarak düşünebilirsiniz.
Geçici Dövme Sildirilebilir mi?
Yukarıdaki yöntemlerle yapılan geçici dövmelerin hepsi sildirilebilir. Evde kendiniz yaptığınız dövmeleri ve hint kınasından yapılan geçici dövmeleri yağ ve tuz ile ovalayarak silebilirsiniz. Bu işlem için yağın vücudunuzda 10 dakika bekletilmesi silme işlemini kolaylaştıracaktır.
Geçici dövmeler gerçekten dövme yaptırmak isteyen kişiler tarafından tercih edilmezken, dövme yaptırma konusunda kararsız olan kişiler tarafından çokça tercih edilmektedir.