Et saklama konuları hassas konular olduğu için lütfen verilen sürelerin tahmini olduğunu unutmayalım. Etinizin bozulup bozulmadığını etin durumuna ve kokusuna göre çok rahat anlayabilirsiniz. Hele konu kıyma olduğunda, kıymanın en kolay bozulan et olduğunu unutmamak gerekir. Kıyma buzdolabında ne kadar dayanır sorusu et saklama hakkında en çok sorulan soru olduğu için bu konuda kısa bir yazı hazırladık. Yazının sonunda Youtube'dan aldığımız kıymayı buzdolabında 14 gün güvenli bir şekilde saklama videosunu izleyebilirsiniz.
Kıymanın buzdolabında muhafazası konusunda yerli ve yabancı bir çok kaynağı taradık. Verilen süreler genel olarak birbirinden farklı süreler. Kıymanın bozulması çok kolay olduğu için risk almak istemeyen herkes süreleri çok kısa tutmuş. Bizde ortak kanıyı söyleyelim etin buzdolabında kıyma olarak tutulması genel olarak önerilmiyor. Dünyada bazı ülkelerde etin kıyma şeklinde satılması yasaklanmış durumda. Bu yüzden mümkün olduğunca eti buzdolabında kıyma olarak muhafaza etmekten kaçının.
Kıyma Buzdolabında Kaç Gün Dayanır?
Çoğu kaynakta kıymanın buzdolabında 1-2 gün dayandığı yazıyor. Hatta güvenle tüketilebilmesi için 24 saatten fazla buzdolabında tutulması önerilmiyor. Dediğimiz gibi bunlar etin bozulmaması için en garantili süreler. Gerçek hayatta bizim burada belirttiğimiz süreler biraz daha uzayabiliyor. Örneğin tüm kaynaklarda dondurulmuş kıymanın buzlukta 3-4 ay dayandığı yazar fakat kurbandan sonra buzluğa attığımız kıymaları 3-4 aydan daha uzun süre tüketiriz. Burada bu süreleri uzatarak risk almış oluyoruz, riskleri en aza indirmek için kıymayı buzdolabında maksimum 1 gün, buzlukta ise 3 ay bekleterek kullanabilirsiniz.
Kavrulmuş Kıyma Buzdolabında Ne Kadar Dayanır?
Bu konuda da her kaynakta farklı bilgiler mevcut. Genel olarak pişmiş kıymanın buzdolabında 1 hafta bekletilebileceği kanısı mevcutken aşağıda paylaştığımız video pişmiş kıymanın buzdolabında 15 gün nasıl muhafaza edilebileceğinden bahsetmekte. Bunun dışında kıymalı yemeklerin buzdolabında maksimum 4 gün bekletebileceğinizi 4 günden sonra tüketilmesinin çok sağlıklı olmayacağını eklemek gerekir.
Kıymanın Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?
Kıymanın bozulduğu en belirgin olarak kokusundan anlaşılır. Kokusunun dışında bozuk kıymanın dokusu bozulur. Bozuk kıymanın üzerinde yumurta akı kıvamında yapışkan bir doku oluşur. Taze kıyma parlak ve kırmızı rengindedir. Kıyma bozulmaya başladığında kararmaya ve grileşmeye başlar. Özellikle kıymanın üzerinde siyah veya yeşil noktalar varsa bu kıymanın küflendiğini gösterir.
Bozuk Kıyma Zehirler mi?
Bozulmuş kıyma, zehirlenmeden sorumlu olan patojenik bakterileri içerebileceğinden yemek tehlikelidir. Belirtiler mide krampları, kusma, yüksek ateş ve hatta kanlı seyreden ishal şeklinde olabilir.
Özetle; kavrulmamış kıymayı mümkün olduğunca buzdolabında bekletmemeye çalışın.