İç yağ veya don yağı olarak da bilinen kuyruk yağı, hayvanların kuyruk sokumuna yakın yerde yer alan bol yağlı bir et parçasıdır. Genellikle kurbandan sonra saklanarak yemeklere lezzet vermek için kullanılır. Kuyruk yağının nerdeyse %60'ı doymamış yağ asitlerinden oluştuğu için sağlığımız için oldukça faydalı bir yağdır.
Kuyruk Yağı Nasıl Saklanır?
Kuyruk yağının saklama yöntemi için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz. İzlemek istemezseniz yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.
Kuyruk yağını saklamak için en iyi ortam soğuk ortamlardır. Kuyruk yağını kavurduktan sonra (isteğe göre kevgirle kıkırdaklarını süzebilirsiniz) soğumaya bırakın. Bu aşamada tepsilere döküp daha ince bir şekilde soğumasını sağlayabilirsiniz. Soğuyan kuyruk yağını ister streç filme sararak ister herhangi bir saklama kabında isterseniz de buzdolabı poşetlerine koyabilirsiniz. Eğer buzluğa atacaksanız yağın tamamen soğuduğundan emin olun.
Kuyruk Yağı Ne Kadar Dayanır?
Kuyruk yağı çiğ olarak hassas ve bozulmaya meyilli bir yağdır. Bozulmaya meyilli olduğu için genellikle kavurup soğutup dondurarak saklanır. Bu işlemleri uyguladıktan sonra çok uzun süre derin dondurucuda muhafaza edilebilir. Bozulup bozulmadığı donukken anlaşılmaz bu yüzden çözdürdükten sonra kokusuna bakarak bozulup bozulmadığını anlayabilirsiniz. Çözdürürken dışarıdan herhangi bir müdahale olmadan kendi kendine çözmesi daha sağlıklıdır. Bunun dışında kuyruk yağının ateşe karşı dayanıklılığından bahsedecek olursak; Bir yağın yanma noktası olarak da bilinen dumanlanma noktası, yağın belirli ve tanımlanmış koşullar altında, açıkça görülebilen, mavimsi bir duman üretmeye başladığı sıcaklıktır. Nötral olmayan kuyruk yağı 185 derece dumanlanır. Kuyruk yağını sebzeli ve etli yemeklerinizde tercih edebilirsiniz. Fakat eti tek başına pişirecekseniz zeytinyağı ile marina ederek pişirmeniz pişmenin sonunda tereyağı ile aroma vermeniz daha lezzetli kılacaktır.
Kuyruk Yağı Zararlı mı?
Her şeyde olduğu gibi kuyruk yağının da fazlası zarar azı yararlıdır. Fazla tüketiminde kilo alabilirsiniz. Hayvansal bir yağ olduğu için kolesterol seviyenizi etkileyebilir. 40 yaşından sonra kuyruk yağının sindirimi zorlaşır. Ölçülü tüketilen kuyruk yağının ise saymakla bitmeyen faydaları vardır. Özellikle 40 yaşından önce düzenli olarak kuyruk yağı tüketebilirsiniz.
Kuyruk Yağı Kaç Kalori
Bir yemek kaşığı kuyruk yağı 79 kaloridir.
100 gram kuyruk yağı 787 kaloridir.
1 yemek kaşığı kuyruk yağının içerdiği besin değerleri şöyledir:
- 8.61 gram Yağ
- 0.29 gram Protein
- 0.02 gram Demir
- 6.8 mg Kolesterol
- 2.3 mg Sodyum
- 1.7 mg Potasyum
- 0.2 mg Kalsiyum